'Sin će ti biti direktor Radio Vukovara, a supruga glavna sestra'

13.08.2013. 14:36:30

Sabo se nije našao s Đurićem, nego samo s njegovom suprugom. Kazneni zakon: 
Nuđenje i davanje mita za glas vijećnika kazneno je djelo

Gradonačelnika Vukovara Željka Sabu, osim Marije Budimir, za pokušaj podmićivanja kako bi prešao na SDP-ovu stranu u vukovarskom Gradskom vijeću tereti još jedan vijećnik HDZ-a – Radivoje Đurić. Kako doznajemo od dobro upućenih izvora, Sabo nije Đuriću, kao u slučaju Budimir, nudio izravno novac, nego povlastice za članove njegove obitelji. Ponude preko posrednika Đurićev sin radi na Radio Vukovaru koji je u vlasništvu Grada pa je Sabo za Đurićevu ruku u Vijeću zauzvrat nudio direktorsko mjesto njegovu sinu u toj gradskoj tvrtki. No to nije sve. Sabo je, doznajemo, i Đurićevoj supruzi koja radi kao medicinska sestra u vukovarskoj bolnici nudio napredak u karijeri ako njezin suprug promijeni stranu u vukovarskom Vijeću. Ona bi u tom slučaju postala glavna sestra u bolnici. No Sabo nije o Đurićevu prelasku, kažu naši izvori, pregovarao izravno s njim. Navedena napredovanja nudila su se preko posrednika s Radio Vukovara i iz Opće bolnice. Sabo se o tom pitanju nikad nije ni našao s Đurićem, nego samo s njegovom suprugom. Našli su se u jednom vukovarskom kafiću i tad joj je govorio o gradskim projektima i budućnosti Vukovara. Đurićevi, koji ne žele govoriti o slučaju, to su, doznajemo, protumačili Sabinim ispipavanjem terena. Zato su prošli tjedan u zagrebački USKOK došli i Đurić i njegova supruga da daju iskaze kao svjedoci u slučaju Sabo, a koji je pokrenut nakon što je Večernji list objavio transkript i snimku razgovora Sabe i Marije Budimir u kojem joj on nudi mito od 50.000 kuna da promijeni stranu u Gradskom vijeću. Slično kao i za M. Budimir, za Đurića se također brzo nakon poslanih ponuda gradom proširila priča da je kupljen. Svjedočenjem Marije Budimir i Đurića te njegove supruge, Sabo se našao u gotovo bezizlaznoj situaciji čak i ako snimka razgovora Marije Budimir i njega ne bude prihvaćena kao dokaz budući da Sabo nije znao da ga se snima. Kazneni zakon, koji je prihvaćen 2011. godine, vrlo jasno govori da slijedi kazna zatvora onome tko vijećniku u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne samouprave ponudi, obeća i dâ mito kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način. Sabi tako prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Raširena pojava Ista kazna prijeti i onome tko pokuša podmititi ili tko je podmitio saborskog zastupnika ili zastupnika u Europskom parlamentu. A u zatvoru do pet godina može završiti i zastupnik i vijećnik koji traži ili primi mito da bi glasovao na određeni način u predstavničkom tijelu. To se sve ubraja u kaznena djela protiv biračkog prava i zakonodavac je time htio spriječiti i oštro kazniti kupovanje vijećničkih mandata nakon izbora, što je prilično raširena pojava na lokalnoj razini, kad u skupštinama, poput sada vukovarske, nijedna strana nema većinu.
Podmićivanje kažnjivo po članku 339. Kaznenog zakona (1) Tko kao zastupnik u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave zahtijeva ili primi mito ili prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. (2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko zastupniku u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili vijećniku u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ponudi, obeća ili dade mito kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način.
Pripadnik legendarne 204., popunio manjinsku kvotu, sa sjednica ne izbiva Radivoje Đurić rođen je 1956. u Svinjarevcima, selu nedaleko od Vukovara. Supruga mu Ružica medicinska je sestra na Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo vukovarske bolnice. Đurić je otac dvoje djece, a ima i troje unučadi. Srpske je nacionalnosti, ali se početkom Domovinskog rata uključio u obranu Vukovara kao pripadnik 204. vukovarske brigade. Iz razrušenog grada izašao je 18. studenoga u koloni koja je napuštala Vukovar. Preko Srijemske Mitrovice s obitelji je došao do Bjelovara gdje su živjeli do povratka u svoj grad 2000. godine. U vojnoj je mirovini. Obitelj Đurić do Domovinskog rata živjela je u stanu u Borovu naselju, a prije nekoliko godina kupili su obiteljsku kuću u Mitnici koju su uredili i danas u njoj žive. Đurić je član HDZ-a već nekoliko godina. Bio je član Gradskog vijeća Vukovara i u prošlom mandatu. Oba puta u Gradsko vijeće ušao je kao pripadnik srpske nacionalne manjine kako bi se popunio potreban broj manjinskih vijećnika. Novinari se ne sjećaju da je izbivao i s jedne sjednice. Iako je četiri godine bio gradski vijećnik, Đurić je medijima postao zanimljiv tek nakon objavljivanja transkripta razgovora gradonačelnika Vukovara Željka Sabe i vijećnice Marije Budimir (HDZ) u kojoj joj se nudi novac i pozicija za prelazak u SDP. I Đurić su zbog pokušaja podmićivanja saslušali u USKOK-u čim se vratio s mora. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.