Sin Vlade Šantića: 'Sramota je da general HVO-a nestane, a da nitko ni prstom ne makne, samo želim ocu zapaliti svijeću na groblju'

02.02.2014. 11:25:18

1_220369

Dugih 19 godina obitelj ubijenoga generala Šantića čekala je da institucije i tužiteljstvo FBiH počnu raditi svoj posao i da pred lice pravde privedu počinitelje ratnoga zločina počinjenog u noći 9. ožujaka 1995. godine.

Ostaci koji bi mogli otkriti tajnu ubojstva generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića prebačeni su u mrtvačnicu Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) u okolici Sanskog Mosta gdje će se pokušati provesti postupak identifikacije.

Istražitelji su na temelju iskaza zaštićenog svjedoka u srijedu na brdu Grabež kod Bihaća iskopali bačvu za koju se pretpostavlja da bi mogla skrivati ostatke generala Šantića, no u njoj se nalazila zemlja kao i druge tvari.

Pretpostavlja se kako bi se moglo raditi upravo o ostacima generala Šantića, ubijenog još 1995. godine, no potvrda će ovisiti o rezultatima DNK analize koja će se provesti.

Duje Šantić, generalov sin, dao je intervju za Glas Brotnja gdje priča o događajima koji su na njega ostavili dubok trag te o svih ovih 19 godina puta kojim su željeli doći do istine.

Prošlo je 19 godina, rane su duboke, imate li osjećaj da je proteklo vrijeme izgubljeno?

Na neki način i jeste i nije teško je govoriti o tomu, vrijeme ne mogu vratiti, nama je 19 godina života uništeno, sve je ostavilo traga i fizičkoga i psihičkoga na moju obitelj. Teško mi je u minuti sve osjećaje kroz devetnaest godina reći, uistinu je teško.

Vaš otac, general Šantić se i danas vodi nestalim?

Da i danas i uvijek smo se nadali da će doći, svaki dan proteklih devetnaest godina nadali smo se moja majka, sestra i ja da će se vratiti. Bilo je puno dezinformacija i navođenja na krive tragove, a od prvoga dana njegova nestanka sve se zna, a ništa se ne zna.

Ime generala Atifa Dudakovića cijelo vrijeme se spominje?

Svi znamo kako vojska funkcionira i kako se poštuje hijerarhija u vojsci, pa je smiješno da general Dudaković ništa nije znao: nitko mi ne može reći da Tigar njegov zamjenik, blizak suradnik može nešto tako napraviti, a da on ništa ne zna. On je zapovjedio da se moga oca ne pusti u helikopter tog 6. ožujka 1995. godine kad je hrvatsko izaslanstvo bilo u Bihaću. Tada nas je tata zvao i prvi puta dao naslutiti da nešto nije u redu, što nikada prije nije rekao. Bilo je to samo dva dana prije njegova nestanka. To je bio posljednji put kad smo se čuli. Da smo znali da nije pušten u helikopter možda se u sljedeća dva dana moglo reagirati.

Danas se zločin nad generalom Šantićem kvalificira kao ubojstvo?

I to je nezamislivo, da se ratni zločin nad generalom Hrvatskoga vijeća obrane vodi kao ubojstvo, odveden je iz Stožera HVO-a, nije odveden s ulice. Zna se da ga je odveo Hamdija Abdić-Tigar s pripadnicima Vojne policije iz Stožera HVo-a iz Hotela "Sedra". Pojavljuju se razni medijski napisi danas o tom događaju, ali nadam se da će istraga pokazati što se i kako točno dogodilo.

U vrijeme nestanka generala spominjalo se mafijaško razračunavanje?

To je bilo pokriće nalogodavcima i izvršiteljima ubojstva moga oca, tada nisam bio u Bihaću, ali bilo je i bit će raznih podmetanja kao i do sada.

Kako se u ovih devetnaest godina prema Vašoj obitelji odnosila aktualna vlast?

Nikako, to je sramota da general HVO-a nestane, a da nitko ni prstom ne makne. Bilo je dovoljno vremena da se nešto učini i na to ih i zakon obvezuje, obitelj i prijatelji to nisu mogli riješiti, ali aktualna politika i vlast jeste.

Kažete da ništa niste znali o ocu do trenutka kad Vam je Ejup Ganić preko medija izrazio sućut?

Da. Zamislite nakon dva dana od tatina nestanka na HRT-u smo od Ejupa Ganića čuli izraze sućuti. Nadali smo se da je živ, zatočen, ranjen, da će se pojaviti na vratima i onda šok - sućut Ganića iz medija. To je kontradiktorno, nitko ništa ne zna, ali onaj tko je izrazio sućut morao je znati, sve se znalo od samog početka.

I prije je bilo naznaka da su pronađeni posmrtni ostaci Vašega oca?

Sve je to šokantno, i ponovno nakon što dobijemo rezultate DNK-a analize bit će nam šok ako to nije moj otac, ali imam neke podatke da bi to mogao biti tata. Bez obzira što zločin nad generalom HVO-a, zvjerstvo tretiraju kao civilno ubojstvo, stvarno treba imati hrabrosti za takvo nešto, ali ni ljudima koji rade na slučaju iz FUP-a nije lako, moram im zahvaliti, u kontaktu sam s njima i jako su korektni i moram ih pohvaliti i zbog toga što znam kakvo je ozračje u Bihaću.

Vijest o posmrtnim ostacima generala Vlade Šantića odjeknula je u medijima, kakav je odnos medija bio prema Vašoj obitelji proteklih godina?

U početku su nas kontaktirali, bilo je intervjua, tada je bilo aktualno, a kasnije oko 8. ožujka na godišnjicu nestanka, pa bi prošlo i po par godina da nam se nitko nije javljao. Kroz sve ove godine osjećali smo se napušteno i izdano. Sto posto sam siguran da je sustav zakazao, sustav i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Cilj cijelog ratovanja mojega oca bio je otvoriti Bihać prema zapadu Hrvatskoj. U Bihaću sam išao u školu, studenti su iz Bihaća išli studirati u Hrvatsku, nakon rata se dosta toga promijenilo, teško je uspostaviti ravnotežu, Bihać je uvijek gravitirao prema zapadu, ali cilj mojega oca nije bio cilj onih koji su mu presudili.

Vaš otac se 19 godina vodi nestalim, nakon nalaza DNK analize Tužiteljstvo će moći pokrenuti postupak dokaže li se da su pronađeni posmrtni ostaci generala Šantića?

Tako je sve dok se ne pronađu posmrtni ostaci osoba se vodi nestalom, svih devetnaest godina rane su svježe i 24 sata dnevno mislim na to što se dogodilo mome ocu, a danas je mogao biti s nama. Ponosan sam što je Vlado Šantić moj otac mada je teško i često sam se zbog svega osjećao i poniženim, izdanim i napuštenim, u konačnici sam ponosan što sam imao takvoga oca.

Želja obitelji Šantić je kako kaže Duje sin generala HVO-a Vlade Šantića pokopati posmrtne ostatke svojega oca i na Mrtvi dan mu na grobu zapaliti svijeću.

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor: