Sindikati i Vlada potpisali sporazum: 'Nema pobijeđenih niti pobjednika'

11.06.2013. 19:23:56

Vlada i sindikati državnih i javnih službi potpisali su danas Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama. Vlada i sindikati državnih i javnih službi potpisali su danas Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, koji su predstavnici sindikata parafirali prije tjedan dana i time odustali od štrajka koji je, po njihovim najavama, trebao paralizirati državu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i čelnici 13 sindikata državnih i javnih službi potpisali su sporazum kojim se Vlada obvezala da ove godine neće smanjivati plaće i dodatke na staž, te da će pregovarati o povećanju koeficijenata nakon što Hrvatska u tri uzastopna kvartala ostvari rast BDP-a, a proračunski deficit bude manji od 3 posto. >> Povećavaju se plaće pripravnicima s 1.600 kuna! Potpisali smo sporazum kojim osiguravamo socijalni mir po pitanju plaća u državnim i javnim službama, te koji jamči da će se pregovarati o povećanju plaća kada situacija u državi bude bolja i kada ćemo u proračunu imati prostora za to, izjavio je ministar Mrsić. Nakon ovog sporazuma "nema pobijeđenih niti pobjednika", a potpisala ga je većina sindikata državnih i javnih službi, istaknuo je Mrsić. Čelnici četiriju sindikata - liječnika, znanosti, HZZO-a, te sindikat Preporod, koji ga nisu potpisali, mogu mu se naknadno pridružiti, poručio je Mrsić. Vlada je otvorena za socijalni dijalog, ustvrdio je Mrsić i najavio progovore o sporazumu o socijalnom miru u javnim i državnim službama, kojim bi se utvrdila pravila "kako ćemo se ponašati u dobru i zlu" - u situaciji kada se proračun dobro puni i ostvaruje dobre prihode, kao i onda kada je kriza a u proračunu nema novaca. Također je najavio za rujan početak pregovora o božićnicama i regresima za 2014. godinu. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.