Sindikati: Poruka premijera Kujundžiću i Divjak skandalozna

22.08.2019. 16:52:49

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja ocijenili su u četvrtak poruku premijera Andreja Plenkovića ministrima Milanu Kujundžiću i Blaženki Divjak skandaloznom te su najavili da će 5. rujna doći na Markov trg "uz potporu 1500 članova sindikata". Plenković je na sjednici Vlade poručio Kujundžiću i Divjak da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, članovi Vlade, a ne sindikata. "Vašu današnju izjavu na sjednici Vlade kako ste vi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata, smatramo skandaloznom. Aludirali ste očito na javnu podršku koju su ministrica Divjak i ministar Kujundžić iskazali zahtjevima sindikata", stoji u otvorenom pismu dva obrazovna sindikata premijeru. Sindikalci ističu da se, za razliku od Plenkovića "koji sustavno odbija sastati se s njima", ministrica Divjak razgovarala sa sindikatima. Kažu da se Divjak, iako nije članica sindikata, nakon serija sastanaka uvjerila u opravdanost njihovih zahtjeva i nadalje ih javno komunicira. Napominu da su u dva navrata u srpnju i kolovozu tražili sastanak s premijerom i bili spremni odazvati se u bilo kojem trenutku. Uvjereni su da bi i Plenković prihvatio njihove argumente da su imali priliku pokazati ih. "Kao izgovor spominjete horizontalan pristup plaćama, a upravo ste Vi i Vaša Vlada 2018. postupili suprotno, kada ste značajno podigli koeficijente složenosti poslova samo zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi", poručuju sindikati Plenkoviću. Podržavaju povećanje koeficijenata za zaposlene u sustavu socijalne skrbi, no smatraju da složenost poslova zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja nije nimalo manja od zaposlenih u socijalnoj skrbi. "Ovo je samo jedan od primjera Vašeg vjerodostojnog stava o horizontalnom pristupu plaćama", navode. Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, koji okupljaju oko 40.000 članova, najavili su da će još jednom zatražiti sastanak s Plenkovićem, i to 5. rujna, uz potporu 1500 članova sindikata na Trgu sv. Marka. Sindikati će u međuvremenu na zajedničkom sastanku najviših tijela 29. kolovoza donijeti odluke o terminima i oblicima štrajkaških aktivnosti do postignuća zahtjeva. Poručili su premijeru da će se odazvati na sastanak s njim ako ih pozove i prije 5. rujna.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.