SINJ: Obilježena 22. obljetnica pogibije zrakoplovaca, pad zrakoplova jedini preživio Zvonko Kovačević-Koče

26.01.2014. 19:46:08

SINJ-Obiljezena-22.-obljetnica-pogibije-zrakoplovaca-pad-zrakoplova-jedini-prezivio-Zvonko-Kovacevic-Koce_article

Obilježena 22. obljetnica pogibije zrakoplovaca Na predjelu Šimci, sjeverozapadnoj periferiji Sinja 26. siječnja 1992. Godine, u zakoplovnoj nesreći smrtno su stradali vojni piloti Bojan Vojvoda, Branko Fridel i Mladen Škalic, zrakoplovni tehničar Boris Kekez i padobranac-diverzant Davor Šabić. Tog je kobnog dana sa sinjskog aerodroma "Piket"uzletio avion AN- 2 na trenažni let. Prenisko leteći zahvatio je žice dalekovoda i srušio se. Jedini preživjeli bio je padobranac Zvonko Kovačević-Koče koji je sretnim okolnostima, iako ranjen, uspio iskočiti iz plamene buktinje i spasiti se. Tada su mnogi mještani doskočili u pomoć ne bi li iz srušenog aviona pokušali spasiti nekog ali nažalost nije bilo pomoći. Uz članove obitelji poginulih, delegacije gradova i Županije te niza braniteljskih udruga, organizatori ovog događanja djelatnici 93. Zrakoplovne baze Split-Divulje, poslije svečane mise na mjestu tragedije danas su položili cvijeće i zapalili svijeće za poginule pripadnike. Mnogi su se tada prisjetili prvih ratnih dana ove male, ali hrabre vojne postrojbe, koja se formirala još u listopadu 1990. da bi se osnivanjem 4.GBR 1. lipnja 91. ustrojbeno pridružili Hrvatskoj vojci. Mladići i njihovi zapovjednici krenuli su od dva odjeljenja zrakoplovnog voda, sačinjenog od pilota i padobranaca-diverzanata. Ostvarili su u prve dvije godine preko 160 borbenih akcija i sudjelovali do kraja Domovinskog rata u svim značajnijim akcijama hrvatske vojske. Posebnost je stoga bio susret ratnih zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa preživjelim Zvonkom Kovačevićem i hrvatskim zrakoplovcima koji i danas služe svojoj domovini. B.P Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.