Sinj: Obilježena 26. obljetnica osnutka 126. elitne brigade i Dan neovisnosti…

08.10.2017. 10:12:48

Što se tiče povjesnice brigade, važno je istaknuti kako su i prije službenog osnivanja 126. brigade na cetinskom području postojale ranije formirane dragovoljačke postrojbe, koje su osnutkom brigade ušle u njen sastav i činile njenu okosnicu. Odlukom prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana- 6. listopada 1991. godine ustrojena je 126. brigada HV-a, jedna od najboljih pričuvnih brigada u Domovinskom ratu. Tim povodom danas je u organizaciji Udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’ i Grada Sinja obilježena 26. godišnjica od osnutka brigade i Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Spomen parku hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule i preminule pripadnike 126. brigade, kao i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Vijence su položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije Splitsko-dalmatinske, gradova Sinja, Trilja i Vrlike, udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja cetinskog kraja, VAD-a, GO HDZ-a Sinj i MOST-a nezavisnih lista. Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać. Prisutnima se obratio brigadni general u miru Veselko Gabričević istaknuvši kako se stalno treba isticati vrijednosti obrambenog Domovinskog rata, jer nikakav građanski rat nije ovdje bio, kako se sada ističe iz Srbije. Samo je jedna istina – Hrvatska se branila. Nije napadala druge države, branila se od velikosrpske agresije, četnika i tzv. JNA. O 126. brigadi Gabričević je kazao:

‘Prema mišljenju mnogih, to je bila jedna od najboljih pričuvnih brigada u Hrvatskoj. To je brigada koja se rame uz rame borila s najslavnijom hrvatskom brigadom i s njom išla u napadna djelovanja, a to je 4. gardijska brigada. I na to svi moramo biti ponosni’, kazao je brigadni general Veselko Gabričević.

Cijeli govor generala Veselka Gabričević možete poslušati OVDJE. Čestitajući dan 126. brigade, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban istaknuo je odlučnost hrvatskih branitelja u obrani Domovine i stvaranju njene neovisnosti. Obraćajući se okupljenima, župan je istaknuo:

‘Hrvatska, kao najvažnija svetinja svakog Hrvata, stvorena je vašom žrtvom i svih onih junaka koji se nalaze na ovom spomeniku i na ostalim spomen obilježjima diljem Hrvatske’, kazao je župan Blaženko Boban.

Cijeli govor Blaženka Bobana poslušajte OVDJE. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda čestitku za ovu obljetnicu okupljenima i pripadnicima 126. brigade uputio je državni tajnik Ivan Vukić koji je istaknuo kako Vlada RH i resorno ministarstvo “neće odstupiti ni milimetra kada je u pitanju dignitet Domovinskog rata i primjena novog Zakona o hrvatskim braniteljima”.

‘Dragi prijatelji, ovo je etapa kao i ratu i moramo izdržati. Dok smo živi ne smijemo dozvoliti da se istina o Domovinskom ratu zaboravi’, kazao je Vukić.

Nakon pozdravnih govora pročitana je čestitka sinjske izvršne vlasti i Gradskog vijeća Grada Sinja u prigodi dana 126. brigade i Dana neovisnosti RH. Vijenci i svijeće potom su položeni kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Pored zgrade Doma mladih upriličena je provedba taktičko-tehničkog zbora s izložbom vojne opreme i naoružanja Gardijske mehanizirane brigade, foto izložba ratne fotografije 126. brigade i druženje sa braniteljima uz zakusku. Zanimanje Sinjana za ovu izložbu bilo je veliko, posebno onih najmlađih iz vrtića te učenika osnovnih i srednjih škola. Poseban interes bio je za višenamjensko oklopno vozilo na kotačima koje proizvodi finski proizvođač Patria, koje je po prvi puta bilo u Sinju. Program obilježavanja 26. obljetnice 126. brigade nastavit će se sutra, 7. listopada kada će se na Sportskom centru vukovarskih heroja Andrije Alčića i Ivice Poljaka Sokola održat tradicionalni veteranski ragbi turnir na kojem će nastupiti ekipe: Veterani 126. iz Sinja, HRM Splita, Sisak i Zagreb. U nedjelju, 8. listopada u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služit će se sveta misa za poginule i preminule pripadnike 126. brigade HV-a, kao i sve poginule i preminule hrvatske branitelje. Što se tiče povjesnice brigade, važno je istaknuti kako su i prije službenog osnivanja 126. brigade na cetinskom području postojale ranije formirane dragovoljačke postrojbe, koje su osnutkom brigade ušle u njen sastav i činile njenu okosnicu. Svakako treba istaknuti kako je za vrijeme Domovinskog rata 126. brigada po mnogima bila najbolja pričuvna brigade koja je u borbenim djelovanjima bila uz bok gardijskima kao što su 4. i 7. gardijska brigada. Pripadnici 126. brigade, a poslije 126. pukovnije, sudjelovali su u mnogim važnijim vojnim akcijama i operacijama u oslobađanju Hrvatske, od sinjskog bojišta, južnog dubrovačkog bojišta, Zima 94, pa Oluja, Maestral i druge akcije. Kroz postrojbu je tijekom njenog višegodišnjeg djelovanja prošlo oko 6 tisuća boraca, a među 105 poginulih pripadnika s Cetinskog područja u Domovinskog ratu, 46 je pripadnika 126. brigade. Nakon gašenja brigade i preustroja HV nakon Domovinskog rata, brojni njeni pripadnici nastavili su svoje radne zadaće kroz ostale postrojbe OSRH, posebno kroz 4. GBR i Središte za obuku pješaštva Sinj, te u postrojbama MUP-a.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.