ŠIRI SE POKRET Već dvije podravske općine zabranile rad nedjeljom, uskoro bi mogla i treća

19.12.2018. 23:20:18

ŠIRI SE POKRET Već dvije podravske općine zabranile rad nedjeljom, uskoro bi mogla i treća Kako doznajemo, ista inicijativa postoji i u susjednoj općini Sveti Đurđ, a pred potpisom su i u Malom Bukovcu Autor: podravski.hr — 19.12.2018. / 14:58 AKTUALNO Ilustracija / Svi dućani će biti zatvoreni nedjeljom i blagdanima Jedinstven projekt proveli su čelni ljudi općine Martijanec kod Ludbrega na čelu s nezavisnim načelnikom Draženom Levakom. Naime, na području cijele općine postignut je dogovor s upravama trgovačkih društava, koja tamo imaju svoje prodavaonice, da će sve njihove poslovnice biti zatvorene svake nedjelje. Sporazum je potpisan u petak, a svoj potpis za nerad nedjeljom i blagdanima dali su direktori svih sedam trgovačkih društava koji imaju trgovine na području Martijanca. To su Konzum, Kitro i Trgonom od trgovačkih društava. Priključili su se i obrti koji imaju lokalne trgovine na području općine, a radi se o obrtima Štef, Marica, San i Mihaela. Sporazumu se priključila i tvrtka Drvoprerada Ščulec, koja ima trgovinu u mjestu Poljanec. Iako je Poljanec teritorijalno dio grada Ludbrega, iz ove trgovine odlučili su se pridružiti ovoj inicijativi, koja je tako prerasla granice općine. Vrijedno je spomenuti da je Poljanec do 2013. godine bio u sastavu općine Martijanec. Osim nedjeljom, trgovine će biti zatvorene i na državne praznike i blagdane te ostale neradne dane. Kako doznajemo, cilj je ovog sporazuma omogućiti zaposlenima u trgovinama, od čega je velika većina žena, da nedjelju, umjesto na radnom mjestu, provedu u društvu svojih obitelji. Jeste li za zabranu rada dućana nedjeljom? Da, to je dan za odmor i obitelj (80%, 214 Votes) Ne, ali radnike treba više platiti (19%, 50 Votes) Svejedno mi je / ne zanima me (1%, 4 Votes) Total Voters: 268 – Budući da će ovo biti prvi takav sporazum na području Varaždinske županije i među prvima u Hrvatskoj, vjerujemo da će ova dobra vijest pokazati da tamo gdje ima volje za suradnjom, otvara se mogućnost za pravičnu zaštitu radnika u trgovini i zaštitu obitelji – priopćili su iz Općine Martijanec. Kako doznajemo, ista inicijativa postoji i u susjednoj općini Sveti Đurđ. Tamo je načelnik Josip Jany uspio isto dogovoriti s vlasnicima većine trgovina. No, konačnog sporazuma zasad nema jer jedan trgovački lanac ne želi sudjelovati u tom dogovoru, a isti problem imaju i u Velikom Bukovcu jer trgovački lanac s područja Međimurja jedini ne želi sudjelovati u ovom sporazumu. Više sreće imali su u Malom Bukovcu gdje spomenuti lanac ne posluje te su se i tamo općinske vlasti i trgovci uspjeli dogovoriti o identičnom sporazumu, a potpisivanje se očekuje u najskorije vrijeme. Dakle, zatvaranje trgovina nedjeljom i blagdanima počelo je u ludbreškom kraju i čini se kako se će se širiti na okolne općine. (md) Ilustracija / Sve je više inicijativa za zabranu rada nedjeljom FOTO: ARHIVA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.