Sjećate li se milijunske kazne SDP-u? Ustavni sud ukinuo zakonsku odredbu zbog koje su bili kažnjeni

20.12.2013. 16:23:11

20.12.2013.

Na zahtjev SDP-a Ustavni sud danas je ukinuo članak Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, zbog kojega je ta stranka kažnjena s pet milijuna kuna jer je zakasnila s objavom financijskog izvješća. Prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom podnijela je SDP-ova odvjetnica Vesna Alaburić ističući da sporni članak (42.) nije u skladu s Ustavom, ali ni međunarodnim propisima o ljudskim pravima. Po riječima suca izvjestitelja Alda Radolovića, SDP prihvaća obvezu polaganja računa, ali ne uz takve sankcije, za koje smatra da u konačnici ugrožavaju pravo na slobodno udruživanje i osnivanje političkih stranaka zajamčeno Ustavom. 'Predlagatelj odredbu naziva flagrantnim kršenjem načela razmjernosti, navodi da odredba donosi normu i egzekuciju norme te primjećuje da norma ne omogućuje nijansiranje sankcije prema konkretnom slučaju', kazao je Radolović, pojašnjavajući kako se iste kazne odnose na neobjavljivanje financijskog izvješća ili kašnjenje od svega par sati. Sporno je i zakonom predviđeno dvostruko kažnjavanje, jer je za prekršitelje, osim novčane kazne, predviđeno i tromjesečno gubljenje prava na financiranje iz državnog proračuna. Radolović je kazao da je nakon niza rasprava i analiza Ustavni sud zauzeo stav da je sporni članak u koliziji s Ustavom koji jamči slobodno udruživanje. 'Smatramo da taj članak ima svoj legitiman cilj, a on je jamčenje transparentnosti političkih stranaka. Ali sredstvo koje je primijenjeno nadilazi taj cilj i neadekvatno je u postizanju cilja', kazao je. 'Parlamentarna demokracija ili višestranački politički sustav je jedna od najvećih ustavnih vrednota. Osnivanje i djelovanje stranaka mora biti slobodno, a one moraju biti posvećene općem dobru i stvaranju konkurentskih programa koje će nuditi biračima. Zato i njihovo financiranje mora biti javno kako bi se izbjegle kontamincije od moćnih grupa i pojedinaca koji bi zlorabili sustav', ustvrdio je Radolović. Dodao je da se u budućem zakonskom rješenju moraju predvidjeti kazne za izlaženje iz okvira, ali da one moraju biti razmjerne cilju koji se želi postići. Predsjednica suda Jasna Omejec kazala je da se iz odredbe koju treba ukinuti vidi dobra namjera zakonodavca da disciplinira stranke i zastupnike kada je riječ o transparentnosti raspolaganja proračunskim novcem. 'No, kada se sankcija pretvori u novčano kažnjavanje zbog prekršaja, a istodobno imamo i administrativno kažnjavanje oduzimanjem tromjesečnog iznosa financiranja, pa ako o tome odlučuje političko tijelo sastavljeno od predstavnika stranaka koje se kažnjavaju, imamo rješenje koje je nesrazmjerno, ali i protivno zahtjevima koji proizlaze iz načela vladavine prava', zaključila je Omejec. Ustavni sud danas je jednoglasno ukinuo i nekoliko članaka zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na tzv. mlade vozače. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.