Skandal na državnoj maturi: Odgađa se ispit iz hrvatskog!

27.05.2013. 20:29:23

Ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi odgađa se za petak, kako je Dnevnik.hr prvi objavio, jer su u tri škole, umjesto eseja zakazanog za danas, podijeljeni ispiti iz hrvatskog jezika koji se trebao održati sutra. Tako je ispit kompromitiran jer su otkrivena ispitna pitanja. Koordinatori državne mature u tri hrvatske škole, u Senju, Đakovu i Splitu, učenicima su na polaganju umjesto eseja koji se danas trebao održati podijelili ispit iz hrvatskog jezika. Ispit se trebao održati tek sutra, a s obzirom da su sada otkrivena pitanja ispit je propao pa se polaganje ispita iz hrvatskog jezika u cijeloj Hrvatskoj odgađa za petak, a pitanja će, naravno, biti nova. >> Procurila pitanja iz hrvatskog jezika Alenka Buntić Rogić, vršiteljica dužnosti ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zaduženog za provedbu državne mature, u priopćenju je navela kako će ispitni koordinatori u trima školama biti smijenjeni, ali učenicima zbog skandala nije napisala ispriku. >> Ovako su skandal s državnom maturom objasnili njezini organizatori! Ispit iz grčkog jezika, koji se trebao održati u petak, odgađa se za 11. lipnja.
Pitanja na državnoj maturi (Foto: moj.report@novatv.hr)
Nakon pogreške s podjelom ispita iz hrvatskog otkrivena su pitanja pa se cijeli ispit mijenja i događa za petak (Foto: moj.report@novatv.hr)
>> Počela državna matura za obvezne predmete! >> Državna matura: Kemijska mora biti crna ili plava, na WC - samo u pratnji 'Cijeli ovaj sustav samo zbunjuje nas maturante, a ovim događajem jos više' Nakon ove vijesti već su se javili neki maturanti kojima odgađanje ispita iz hrvatskog remeti cijeli raspored polaganja državne mature. 'Odavno već znamo datume mature i pripremamo se u skladu s time. Osobno bih više voljela da se sutra piše jer bih se riješila toga, a i pošto pišem višu razinu iz matematike, nisam sigurna da ću imati dovoljno vremena za pripremiti se. Cijeli ovaj sustav samo zbunjuje nas maturante, a ovim događajem jos više', rekla je za Dnevnik.hr maturantica Nina. Zabrinuta je i maturantica Gojka. 'Mislim da nije u redu što nam mijenjaju čitav raspored ispita, jer kao da zaboravljaju da imamo još najmanje dva predmeta za spremati se. Neki učenici imaju i više. Nečija nesposobnost obavljanja vlastitog posla upravo je stavila pod upitnik naš uspjeh na maturi', kazala je. Rasprava se razbuktala i po forumima. Tako primjerice jedan korisnik piše: 'Prebačeno na petak... u Splitu u gimnaziji učenicima dalo test iz književnosti umjesto esej... Zadaci se brzinom munje raširili po gradu... Upravo sam i ja dobio što je trebalo biti... Nada je kratko trajala', piše korisnik foruma. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.