SKANDAL: Sakrili božićnu jelku dok ne ode premijer Pakistana iz zgrade Vijeća ministara BiH

23.12.2016. 14:40:17

Okićeno božićno drvce, koje je nekoliko tjedana stajalo u holu zgrade zajedničkih institucija BiH, uklonjeno je u vrijeme posjete premijera Pakistana Nawaza Sharifa, čime se dodatno potvrđuju teze o Sarajevu koje je sve manje tolerantno, piše Večernji list.

Novine navode kako to nitko nije primijetio prvih sat vremena, a onda su reagirali Hrvati i Srbi zaposleni u zajedničkim institucijama BiH tražeći objašnjenje ko je uklonio božićno drvce. Nakon što su kontaktirali zajedničke službe koje su zadužene za inventar, osiguranje i zajedničke poslove, dobili su odgovor da nitko o tome nema nikakve informacije, prenijela je Srna. Okićena božićna jelka ponovo se, misteriozno, pojavila u holu zgrade kada je pakistanski premijer napustio zgradu. Doporedsjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH BiH Borjana Krišto iznenađena je ovom informacijom, jer je to izvan svakog protokola i nije diplomatski. “Sve to treba provjeriti i pozvati na odgovornost one koji to rade. Time se šalje vrlo ružna poruka”, rekla je Krišto. Njezin stranački kolega i potpredsjednik Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak ocijenio je ovaj incident nedopustivim. “To je potez koji šalje veoma ružnu poruku, jer u BiH žive tri naroda i svatko ima pravo na obilježavanje svojih praznika. Ne razumijem zašto se to događa, jer sam uvjeren da se ni sam pakistanski premijer ne bi s tim složio”, istaknuo je Čolak i dodao kako to nije iskusio ni u zemljama islamskog svijeta. Prema njegovim riječima, bio je u zemljama arapskog svijeta u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika i tamo su u hotelima i na trgovima primijetni znakovi obilježavanja tih praznika. Ne očekuje kako će odgovorni za ovu provokaciju prema kršćanima biti sankcionirani, jer tako nije bilo ni u ranijim slučajevima. Večernji List navodi da, osim dijela Sarajeva gdje je Coca-Cola organizirala “zimski grad”, obilježja Božića nisu primijetna čak ni u ulici u kojoj se nalazi katedrala. ”Ako se tome doda još da se u sarajevskim vrtićima potpisuje peticija da bi se protjerao Djed Mraz, svinjetina je izbačena iz većine mesnica i trgovina u Sarajevu, te zabrana točenja alkohola na dočeku Nove godine, onda i te kako vrijede teze o pozadinskim razlozima objave rezultata popisa građana, čiji je cilj ostvariti dominaciju jednog naroda i jedne religijske zajednice”.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.