SKANDALOZNO: Hrvatskoj ostaje samo jedan MIG: Naše nebo čuvat će Mađari ili Talijani

22.02.2014. 13:10:38

22.02.2014.

U Ministarstvu obrane nemaju nikakvu informaciju kada bi remont prvih MiG-ova 21, koji kasni pet mjeseci, trebao biti završen i kad bi trebali stići u Hrvatsku.

- Ozbiljno razgovaramo o mogućnosti da jedna od NATO-ovih članica privremeno preuzme nadzor zračnog prostora Hrvatske. Zaštita bi bila privremena do povratka prvih naših MiG-ova iz Ukrajine s remonta i modernizacije. Konačna odluka bit će donijeta nakon detaljne provjere letnih resursa na tri borbena aviona koja sada koristi Ratno zrakoplovstvo - doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Ministarstvu obrane.

U Ministarstvu obrane nemaju nikakvu informaciju kada bi remont prvih MiG-ova 21, koji kasni pet mjeseci, trebao biti završen i kad bi trebali stići u Hrvatsku. U ovom trenutku Ratno zrakoplovstvo raspolaže s tri borbena zrakoplova. Problem je što na dva aviona za desetak dana istječu resursi. Kako doznajemo, resursi se još mogu produljiti za najviše tri mjeseca, a ako avioni u Ukrajini za dva mjeseca ne budu spremni za primopredaju, slijedi obavijest NATO-u da nismo u mogućnosti nadzirati svoj zračni prostor, što je obveza Hrvatske prema Savezu. U tom slučaju Ministarstvo obrane moralo bi sklopiti bilateralni sporazum s nekom od članica NATO-a, najvjerojatnije Italijom ili Madžarskom, o zaštiti svog zračnog prostora.

Izvorni članak pročitajte OVDJE. Vezane vijesti
  • Autor: Jutarnji list
  • Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Prekopirano sa Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.