Škare-Ožbolt: Važno je zbog povijesti, zbog nas samih da smo jednostavno označili tko je bio agresor i tko je bio žrtva

03.02.2015. 11:48:10

Eurozastupnica i bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović rekla je kako smatra da će tužba Srbije protiv Hrvatske za genocid, o kojoj će odluku Međunarodni sud u Haagu danas donijeti odluku, biti odbijena: '' Zaista mogu sa sigurnošću reći da će njihova protutužba biti odbijena. Ne samo zbog onoga što smo mi uvjereni, nego zato što imamo jednostavno obrazloženje presude u predmetu Gotovina - Čermak - Markač gdje je izrijekom rečeno da je Hrvatska imala pravo braniti i vratiti svoj teritorij ''. Dražen Bošnjaković, bivši HDZ-ov ministar pravosuđa, istaknuo je kako je važan argument u korist Hrvatske i to da je Hrvatska u to vrijeme zaista pokušavala sve kako bi se problem riješio mirnim putem, podsjećajući na Plan Z4 i na mirnu reintegraciju istočnih dijelova zemlje nakon Oluje. Vesna Škare-Ožbolt, koja je bila savjetnica tadašnjeg predsjednika Tuđmana kada je odlučeno o pokretanju tužbe protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, na pitanje zašto postupak tako dugo traje podsjetila je da je tužba BiH protiv SRJ pokrenuta 1993., a presuda je izrečena 2007. godine. Rekla je kako je za neke argumente još uvijek prerano jer procesi protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića, za koje je rekla da su ključni na ICTY-ju jer predstavljaju poveznicu između političkog vodstva tadašnje Srbije i svega onoga što se događalo na terenu, još nisu u dovoljnoj mjeri rasvijetljeni. Napomenula je i kako je u našoj tužbi puno bolje dokazana uzročno posljedična veza nego u tužbi BiH protiv Srbije, za koju je presuda bila "strašan šok". - Mi znamo da smo napadnuti, da je vođen nepravedni rat protiv nas, sve mi to znamo, ali kako vrijeme ide pokušava se izjednačiti krivnja - rekao je Bošnjaković, kritizirajući i hrvatsko pravosuđe i dodao: ''Mi smo zemlja članica EU i mi smo u poziciji da ocjenjujemo kako pravosuđe u Srbiji funkcionira. A Srbija se također mora suočiti sa svim ratnim zločinima koji su počinjeni ovdje''.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.