Skoko i Maldini: Gdjegod su Domovinski pokret i Most išli zajedno – ostvarili su uspjeh

17.05.2021. 16:04:00

“Gdjegod su Domovinski pokret i Most išli zajedno – ostvarili su uspjeh”, složili su se politički analitičari Božo Skoko i Pero Maldini komentirajući nedjeljne lokalne izbore. 

Most općenito može biti zadovoljan, jer su nastavili onaj, uvjetno rečeno, uspjeh na parlamentarnim izborima. Ako pogledamo Bulja u Sinju, ako pogledamo niz drugih Mostovih kandidata koji su se probili na drugo ili treće mjesto, pokazuje da je stranka živa, da profilira svoje ljude na terenu, a to je zapravo uspjeh i dugovječnost. Ako se sjetimo parlamentarnih izbora, oni su na neki način vratili svoj imidž i rejting ubacivanjem nekih potpuno novih lica koje danas vidimo u Saboru i koji bildaju tu snagu i taj imidž”, ocijenio je Božo Skoko, komunikacijski stručnjak, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, gostujući na HRT-u u nedjelju.

“Osobno vidim potencijal do parlamentarnih izbora u daljnjem zbližavanju Mosta i Domovinskog pokreta. Oni kao jedan blok konzervativno-demokršćanski mogu ponuditi upravo one vrijednosti koje više razočarani birači na desnici ne vide u HDZ-u. Tu se njima otvara prostor. Bilo bi potpuno bespotrebno raspršiti te glasove budući da se obraćaju više manje istoj ciljnoj skupini. Ako dođe do sinergije, vidjeli smo danas da to u nekim dijelovima Hrvatske funkcionira, oni bi mogli kapitalizirati dodatne bodove na terenu”, naglasio je Skoko.

Nadovezao se Pero Maldini, politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku.

“Točno, to je ono što smo vidjeli na ovim izborima, gdjegod su Domovinski pokret i Most išli u koaliciji. Vrlo je zanimljivo gledati dinamiku na nacionalnoj razini gdje nisu bila baš dobra njihova rukovodstva, a u malim su se sredinama povezivali. Najprije su se našli pragmatički, a možda čak iz jednakog razloga ideološki. Ustvari, dijele isto biračko tijelo i obraćaju se istom biračkom tijelu. Tamo gdje je pragmatika proradila ‘zašto bismo se dijelili idemo zajednički’ – i uglavnom su uspjeli, gdje god su išli skupa”, istaknuo je Maldini dodavši da je Domovinski pokret dobio puno veći broj glasova i u više sredina nego što su možda očekivali. „Zanimljiva situacija koju će trebati pratiti na nacionalnoj razini”, zaključio je.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/ Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.