Sladoljev: Prijedlog zakona o navijačima je skandalozan i licemjeran

17.10.2019. 15:10:00

 Prijedlog zakona o sprečavanju nereda na sportskim borilištima takozvani zakon o navijačima koji je pušten u javno savjetovanje je skandalozan, licemjeran i previše represivan, ocijenio je u četvrtak zastupnik Mosta Marko Salodoljev.

Prijedlogom zakona predviđa se kažnjavanje navijača koji na stadionu nose pokrivala za glavu što bi mogli biti i navijački šalovi, stroge novčane kazne pa čak i kazne zatvorom za navijače s više od 0,5 promila alkohola u krvi, kao i kažnjavanje pjevanja pjesama koje potiču nasilje, naveo je Saldoljev.

"To je licemjerno jer u isto vrijeme u ložama stadiona se uredno toči šampanjci i druga alkoholna pića, kao i u fan zonama" , ocijenio je Sladoljev iznoseći u Saboru stajalište Kluba zastupnika Mosta.

Osim toga, dodao je, navijačke skupine imaju svoj folklor i u navijačkim pjesmama postoji dio koji se odnosi na nasilje. "Po tom bi se pjesma 'U boj, u boj, za narod svoj ' ili francuska Marseljeza isto poticali na nasilje", dodao je.

Žarko Tušek (Klub HDZ) je u ime svog kluba pozvao na izmjene Ovršnog zakona kako bi se olakšalo općinama i gradovima koji s darovnicama građanima dobiju i dugove.

Čest je slučaj da se zakonski nasljednici koji znaju pravo stanje imovine koju naslijede odreknu nasljedstva u korist općine odnosno grada, objasnio je. Takva imovina je često niske tržišne vrijednosti, a grad mora prihvatiti dugove i obvezu da ih podmiri.

"Banke svoja potraživanja prodaju raznim agencijama i tu počinje noćna mora za jedinice lokalne samouprave. Budući da nasljednici odgovaraju za ostaviteljeve dugove cijelom svojom imovinom u praksi se događalo da su se općine i gradovi našle u težem položaju nego prije nasljeđivanja, jer su vjerovnici ostvarivali tražbine na cjelokupnu imovini općina i gradova i to u pravilu na računim što je dovelo u pitanje obavljanje osnovnih tekućih poslova lokalnih jedinica", upozorio je Tušek.

Silvano Hrelja (Klub HSU-a, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e) još je jednom apelirao na Vladu da se poveća prihodovni cenzus za stjecanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države za građane s niskim primanjima. "Riječ je o 250 tisuća najsiromašnijih građana Hrvatske za koje je država prestala plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje jer su im mirovine ili plaća prešle cenzus od 1516 kuna po osobi odnosno 1939 kuna za samce", rekao je.

(Hina) xmpuk yln

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.