Slika u javnosti o HOS-u obična je krivotvorina

02.09.2017. 19:37:20

Vladina najava o odgađanju odluke o eventualnom uklanjanju ploče HOS-a u Jasenovcu i dalje ostavlja rješenje tog problema za neko buduće vrijeme Vladina najava o odgađanju odluke o eventualnom uklanjanju ploče HOS-a u Jasenovcu i dalje ostavlja rješenje tog problema za neko buduće vrijeme. Navodno se traži političko rješenje koje bi trebalo zadovoljiti sve strane. Još uvijek je zapravo sve otvoreno. Kada se to riješi, to bi valjda trebalo umiriti suprotstavljene strane. HOS će i dalje biti za jednu stranu, ono što su o njemu uvijek mislili i jedni i drugi. Zato je i konačno rješenje izuzetno važno za hrvatsko društvo. Bez konačnog i zajedničkog rješenja to bi bila još jedna podjela. Zbog brojnih podjela hrvatsko se društvo teško može preobraziti u moderno europsko društvo. O tome bi osobito trebale voditi računa sve suprotstavljene strane, posebno strane suprotstavljene oko HOS-a. Na tim su suprotstavljenim stranama ljudi koji ne mogu nikome oprostiti.

Ploča HOS-a u Jasenovcu | Autor : Nikola Čutuk/PIXSELL Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Izuzetno kompromisno rješenje predložio je zadnji zapovjednik HOS-a u Vukovaru Zvone Ćurković. On predlaže da se ploča HOS-a skine u Jasenovcu iz pijeteta prema njegovim nevinim žrtvama, dok bi bile ostavljene na svim drugim mjestima To bi rješenje ujedno moglo biti i model za kompromis, odnosno za odluku Vlade. Takav prijedlog nikoga ne vrijeđa, a sve uvažava. Svojim prijedlogom Ćurković je ujedno pokazao da je HOS daleko od slike koja je o njemu u javnosti stvorena. Ta je slika o HOS-u najčešće obična krivotvorina. Svi hrvatski desničari imaju o ljevičarima svoje, obično iskrivljeno mišljenje. Isto tako naši ljevičari imaju pak iskrivljeno mišljenje o desničarima. Uz toliko predrasuda teško dolazi do srastanja hrvatskoga društva. I jedni i drugi teško prihvaćaju činjenicu da su pojedinci poput Zvone Ćurkovića i pošteni i pametni. Isto je i s pojedincima sa suprotne strane. Kada bi to političko nejedinstvo moglo biti prevladano, bio bi to siguran znak da se naše društvo počelo pretvarati u moderno društvo. Mi smo taj proces zaustavili ‘71. godine. Političkim čistkama tada je iz društva uklonjena gotovo cijela njezina inteligencija. Društvo bez Savke i Mike Tripala sigurno nije isto društvo. Oni su bili temeljni čimbenici stvaranja Hrvatske koji su Hrvatima vratili gotovo izgubljenu želju za hrvatskom državom. Bez vraćanja cijele generacije bivših domoljuba ne bi bilo ni hrvatske države. Sigurno su svi domoljubi iz HOS-a sudjelovali u stvaranju hrvatske države. Za razliku od njihovih današnjih protivnika, čiji su politički prethodnici bili najžešći osporavatelji samostalne Hrvatske. Ivica Račan bio je najveći osporavatelj samostalne Hrvatske. Njegovi današnji politički nasljednici nisu se baš puno od njega emancipirali. Ubrzo ćemo vidjeti koliko je i ta mala emancipacija uopće bila iskrena.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.