SLOBODA GENERALA IMA CIJENU! Oglasio se Haaški sud: Ovo Petković nikako ne smije raditi

24.12.2021. 09:45:00

Haški sud objavio je u četvrtak navečer da je pustio generala Milivoja Petkovića na prijevremenu slobodu, no pod jednim uvjetom.

Naime, do kraja dosuđene kazne mora poštovati ograničenja, među kojima je i ono da ne govori u javnosti o događajima koji su bili tema njegova suđenja te da se ne bavi politikom.

Odluku o njegovoj prijevremenoj slobodi donio je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koji je preuzeo poslove Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius 16. prosinca.

Petković i Praljak dobili po 20 godina

Bivši načelnik glavnog stožera HVO-a Petković je 29. studenoga 2017. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene nad bosanskim muslimanima tijekom rata u BiH. Osuđen je u predmetu u kojemu se šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata osudilo za zločine nad muslimanima u BiH 1993-1994.

Na 25 godina zatvora sud je tada pravomoćno osudio bivšeg predsjednika vlade Herceg Bosne Jadranka Prlića, bivšeg ministra obrane Brunu Stojića te bivše načelnike glavnog stožera HVO-a Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića na po 20 godina zatvora. 

Bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić dobio je 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić 10 godina zatvora.

Ograničenja mu traju do 2027.

Podsjetimo, netom nakon izricanja presude, general Praljak odbacio je istu ustvrdivši da on nije ratni zločinac te popio otrov iz bočice u sudnici, šokiravši prisutne. Umro je u bolnici u Den Haagu.

Petković je 22. rujna 2020. prebačen iz haškog pritvora na odsluženje kazne u belgijski zatvor. a prema odluci Mehanizma, obvezao se da će u slučaju puštanja na prijevremenu slobodu živjeti u Hrvatskoj i provoditi vrijeme s obitelji i tri unuka.

Njegova kazna istječe 9. listopada 2027. kada će prestati važiti ograničenja određena odlukom o puštanju na prijevremenu slobodu. Petkovićeva odvjetnica Vesna Alaburić za Večernji list je u četvrtak potvrdila da je Petković u četvrtak stigao letom iz Bruxellesa u Zagreb, nakon čega je otputovao obitelji u Split.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: L.B./Foto: Wochit/AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.