Slovenija izgubila arbitražu: HEP-u mora platiti više od 40 milijuna eura

18.12.2015. 11:54:03

Arbitražu pred ICSID-om HEP je pokrenuo prije deset godina - tvrdeći da je pretrpio štetu jer je umjesto jeftinije električne energije iz Krškoga morao angažirati skuplje vlastite elektrane i koristiti skuplji uvoz Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, donio je jučer presudu prema kojoj Republika Slovenija mora isplatiti HEP-u preko 40 milijuna EUR za neisporučenu električnu energiju iz Nuklearne elektrane Krško u razdoblju od siječnja 2002. do travnja 2003. godine. Odluka je konačna. Naime, slovenski ELES je krajem srpnja 1998. iskopčao dalekovode od Krškog prema Zagrebu, nakon što je Vlada Republike Slovenije Uredbom izvlastila HEP, oduzevši mu njegova 50-postotni osnivački udio. Uslijedili su višegodišnji pregovori koji su rezultirali potpisivanjem Međudržavnog ugovora o NE Krško krajem 2001., brisanjem svih međusobnih potraživanja do 30. lipnja 2002. uz dogovor da će ponovna isporuka započeti najkasnije do 1. srpnja 2002., prenosi HRT. Arbitražu pred ICSID-om HEP je pokrenuo prije deset godina - tvrdeći da je pretrpio štetu jer je umjesto jeftinije električne energije iz Krškoga morao angažirati skuplje vlastite elektrane i koristiti skuplji uvoz. U postupku su dvije strane izmijenile veliki broj pisanih podnesaka te je ispitano više od 20 svjedoka tijekom 4 saslušanja u Parizu. Nakon što je 2009. godine Arbitraža utvrdila pravnu utemeljenost HEP-ovog zahtjeva, zadnjih 6 godina vodila se pravna bitka oko utvrđivanja visine HEP-ove štete. Tribunal je presudio da Republika Slovenija mora platiti HEP-u štetu od približno 20 milijuna EUR s pripadajućim kamatama i 10 milijuna USD na ime odvjetničkih i drugih troškova koje je HEP imao u pravnom procesu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.