Slovenija za vrijeme pandemije koronavirusa europski rekorder po broju prijetnji novinarima

01.08.2020. 18:14:00

Koalicija za brzo reagiranje na slobodu medija (The Media Freedom Rapid Response coalition – MFRR) koju čine Međunarodni institut za tisak (IPI) i Europska federacija novinara (EFJ) uz podršku Europskog centra za slobodu tiska i medija (ECPMF) i četiri druge organizacije za slobodu tiska objavila je izvješće o prijetnjama i napadima na novinare i medije tijekom pandemije koronavirusa u Europi.

Nominalno najveći broj prijetnji i napada od ožujka do kraja svibnja 2020. imali su Turska (16), Njemačka (14), Italija i Velika Britanija (po 11) i Srbija (10). Ali, ako se taj broj usporedi s brojem stanovnika najviše prijetnji na novinare u Europi za vrijeme pandemije bilježi se u Sloveniji u vrijeme krajnje desne Janšine vlade.

U susjednoj državi s dva milijuna stanovnika imali su sedam slučajeva prijetnji napadom, koji su bili prijavljeni platformi MFRR. Za usporedbu, u Hrvatskoj s dvaput više stanovnika, bila su prijavljena samo tri slučaja prijetnji ili napada, zbog čega Hrvatska nema svog poglavlja u izvještaju.

“Tijekom posljednja četiri mjeseca partneri MFRR-a primijetili su očito pogoršanje slobode tiska i medija pod novom koalicijskom vladom koju vodi Slovenska demokratska stranka (SDS) i premijer Janez Janša. Ovdje je središnji element bio usklađeni pokušaj članova nove vlade, koja je stupila na dužnost u ožujku 2020., da podrivaju i diskreditiraju rad javnog RTV servisa, Radiotelevizije Slovenija (RTVS),” počinje poglavlje o prijetnjama i napadima u Sloveniji.

Prvi slučaj bio je diskreditacija Vlade i anonimne prijetnje smrću novinaru Nacionala Blažu Zgagi, koji je tražio od Janšine vlade objašnjenja o pravnoj osnovi za uspostavu tzv. Kriznog stožera za sprječavanje epidemije koronavirusa.

A svi drugi slučajevi najviše se odnose na prijetnje premijera Janše upućene RTV Sloveniji, koju je optužio da širi laži i pokušava srušiti Vladu.

Inače, tijekom četiri mjeseca pandemije koronavirusa MFRR je u državama Europske unije i državama kandidatkinjama zabilježio 87 slučajeva fizičkih ili psiholoških prijetnji, 75 pravnih prijetnji i 19 slučajeva cenzure.

“Ovo prvo tromjesečno izvješće MFRR-a otkriva trajno zaostajanje slobode tiska u zemljama s postojećim autokratskim tendencijama – poput Mađarske i Turske – od kojih su mnoge iskoristile pandemiju da dodatno ograniče rad tiska, kao i u zemljama gdje su prijetnje složenije i difuzne, kao u Sloveniji, gdje je neovisnost javnog RTV servisa ugrožena. Događaji u Sloveniji, kao i obnovljena retorika oko „repolonizacije“ medija u Poljskoj, još su jednom podigli uzbunu zbog neovisnosti medija i širenja “Orbanovog modela” na obližnje države članice EU i zemlje kandidatkinje”, zaključuje se u izvješću MFRR-a.

Izvor: Nacional.hr

Izvorni autor: Blaž Zgaga/ Foto: Baž Zgaga

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.