Slučaj Jure Zadre trebao je uzbuniti HV i zbog kripto-ključeva

07.05.2015. 14:51:45

Tragični slučaj Jure Zadre, načelnika Odjela veze pri Glavnom stožeru Oružanih snaga RH čije je tijelo pronađeno u Savi pet dana nakon nestanka, otvorio je neka važna sigurnosna pitanja. Igor Tabak, analitičar portala Obris.org, smatra da bi bilo logično da je Hrvatska vojska nestankom osobe na toj funkciji krenula u preventivnu izmjenu kripto-ključeva Činjenica da se toliko vremena nije znalo gdje je Zadro i je li on uopće živ, otvorila je cijeli niz sigurnosnih varijanti, ocjenjuje Tabak. Prvi čovjek Odjela veza, naime, najodgovornija je osoba u državi za kriptiranje, šifre i kodove u lancu vojnog zapovijedanja; sve što se tu prenosi, od zapovjedi do šifriranih informacija, ide preko tog odjela. 'Jasno je da je njemu, već postavljanjem na tu funkciju, ukazano određeno povjerenje. Nije logično očekivati da ga se prati cijeli dan, ali mogućnosti su svakakve - mogao je čovjek kao Snowden prebjeći u Rusiji, Kinu.. Ipak je Hrvatska članica NATO-a i tu se otvara prostor za utjecaj iz raznih političko-vojnih centara. Jasno, pregled njegovih komunikacija i stana nije ukazivao da se spakirao i otišao, pa se ne bih usudio odmah pričati o vojno-obavještajnom propustu', kaže Tabak za tportal. Kakva je ugroza sigurnosti uopće moguća? Tabak kaže da bi strane centre moći mogli bi zanimati već sami NATO kripto-ključevi i pristup NATO komunikaciji, a u kranjoj liniji i pristup našoj nacionalnoj komunikaciji. Ipak, informacija je u ovom trenutku 'puno premalo' da bi se govorilo o teškim propustima, kaže Tabak, uz pretpostavku da bi u normalnom kontra-obavještajnom radu neki rizik vjerojatno na vrijeme bio uočen, a u slučaju Jure Zadre bilo je rečeno da se uoči nestanka ponašao uobičajeno, a ništa specifično nije uočeno ni provjerom njegovih komunikacija i stana. U kriptografiji se koriste šifre ili ključevi koji transformiraju podatke iz čitljivih u nečitljive oblike i obrnuto, kako bi podaci bili dostupni isključivo onima kojima su namijenjeni. Prema Zakonu o obrani, Ministarstvo obrane, između ostalog, obavlja poslove koji se odnose na planiranje, organizaciju i provedbu kriptografske zaštite klasificiranih podataka. Klasificirani podaci obrane mogu se obrađivati i prenositi informatičko-komunikacijskim i drugim komunikacijskim sustavima i sredstvima samo ako se tom prilikom ostvaruje zajamčena sigurnost i klasificiranost tih podataka. Pri prijenosu i obradi klasificiranih podataka obrane takvim sustavima i sredstvima obvezno se koriste kriptološke metode za provedbu propisanih jamstava za sigurnost i tajnost podataka.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.