Slučaj Perković - što će odlučiti Vrhovni sud?

17.01.2014. 15:20:39

Iako su navodni pravni stručnjaci kao najizglednije mogućnosti naveli da će Vrhovni sud ili potvrditi presudu o izručenju ili će ju poništiti i proglasiti da nema izručenja, vjerujem da će Vrhovni sud poništiti presudu i stvar vratiti na županijski sud na ponovno odlučivanje. Zašto tako mislim? Prije svega, ne vidim logiku da se Perković izruči, a Mustać spasi. U tom slučaju udba, osim što je sama sebi nanijela ogromnu štetu kroz gubljenje kredibiliteta DORH-a, Bajića, Milanovića, SDP-a, pravosuđa na nižoj razini i u cjelini, gubi važnog igrača u liku Perkovića, a Hrvatska dobija sankcije. To bi bio dvostruki udbaški poraz. Isto tako, ne vidim logiku da se Perkovića spasi odlukom Vrhovnog suda, jer u tom slučaju i Vrhovni sud gubi kredibilitet, a to je još jedina od udbe kontrolirana institucija koja ima kakav-takav ugled u Hrvatskoj i Europi. Ako se Vrhovni sud sutra osramoti spašavanjem Perkovića od izručenja, to je konačni kraj kompletne hrvatske administracije, a osim sankcija će se uvesti i monitoring udbaškog pravosuđa od strane EU. Stoga kao najizglednija ostaje opcija da će Vrhovni sud pronaći neku formalnu grešku u prvostupanjskoj presudi koju je donijelo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem suca Turudića, poništiti presudu i vratiti je na ponovno odlučivanje na Županijski sud. Time će se Vrhovni sud činjenično izuzeti iz bilo kakvog odlučivanja, neće imati dužnost usklađivati pravnu praksu i slične trikove. Tada će Nobilo vjerojatno tražiti izuzeće suca Turudića zbog pristranosti, npr. zbog Turudićevog veličanja kvalitete njemačkog pravosuđa, i to će biti usvojeno, pa će se postupak ovoga puta voditi pred nekim vijećem kojeg udba drži pod punom kontrolom. Bajić i DORH će se ponovno, iako su po zakonu dužni štititi interes zemlje tražiteljice izručenja, svrstati na stranu Perkovića i tražiti da se izručenje odbije, te će se ponovljeni postupak odraditi identično postupku kakav je imao Mustać. Županijski sud će osloboditi Perkovića, nitko se neće žaliti i Perković će ostati slobodan i nedužan. Ponovljeni proces više neće dolaziti na Vrhovni sud. Čast Vrhovnog suda će biti spašena.Neće se uvesti monitoring pravosuđa. Bajić će morati odletjeti, ali on je prihvatljiva žrtva. Različite pravosudne sudbine slučajeva Perković i Mustać će poslužiti kao alibi da je pravosuđe neovisno. Hrvatska će dobiti sankcije, ali udbaši ostaju zaštićeni. Pero Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.