Smijenjen zapovjednik Specijalne jedinice policije

14.03.2019. 09:11:07

Godinu i pol nakon što je kao iznimno perspektivan kadar imenovan zapovjednikom Specijalne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova – što je među dijelom specijalaca izazvalo revolt – Vjekoslav Hegedušić je s te funkcije maknut na nižu, zamjeničku. Novi je šef najelitnije policijske postrojbe,  Alen Klabot, Talijan iz Umaga, koji na tu funkciju dolazi s mjesta načelnika PU istarske, piše Večernji list. Dok se ne imenuje novi šef u istarskoj policiji privremenim će načelnikom biti dosadašnji Klabotov zamjenik Božo Kirin. Vjekoslav Hegedušić, dragovoljac iz Domovinskog rata, za zapovjednika  Zapovjedništva Specijalne policije imenovan je  6. studenog 2017. godine. Ppripadnik je Specijalne jedinice policije od 1993. godine kada je bio djelatnik Antiterorističke jedinice Lučko, a potom i vođa grupe u toj jedinici. U nastavku svoje karijere bio je zapovjednik voda u ATJ Lučko, instruktor za gađanje i specijalističko naoružanje te policijski savjetnik za krizne situacije. Od 2013. godine bio je raspoređen na radno mjesto voditelja na protuterorističku taktiku u Zapovjedništvu kojeg je sada preuzeo. Alen Klabot bio je  zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, a smijenjen je u rujnu 2015. godine “zbog sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti”. Navedeno je da je u dva navrata koristio službeno vozilo u privatne svrhe. “Potvrđeni su navodi iz anonimnog podneska da je Klabot 8. studenoga 2014. i 8. kolovoza 2015. koristio službeno vozilo u privatne svrhe – putovao je na vjenčanjima kćerima – jednoj u Umag, drugoj u Zagreb.” Klabot je pripadnik ratne generacije iz ’90-ih, sa suprugom i četvero djece je živio u stanu od 54 kvadrata. Kao  stvarni razlog smjene spominjala se  informacija da je tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pokušao  spriječiti predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da na proslavi 25. obljetnice Anititerorističke jedinice Lučko održi govor i da joj Specijalci daju prijavak. Predsjednica je bila u Lučkom, ali je Klabot nakon toga suspendiran. Šest mjeseci kasnije Disciplinski sud MUP odbacio je optužbe da je Klabot koristio policijske ‘rotirke’ na vjenčanjima svojih kćeri pa je vraćen na posao i imenovan načelnikom PU Istarske.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.