Smotra raketne tehnike – HARS 2021.

19.10.2021. 10:06:00

U subotu 16. listopada Hrvatski Astronautički i Raketni Savez (HARS) organizirao je smotru raketne tehnike u Garešnici. Na ovakvim smotrama prezentira se razvoj amaterske raketne tehnike i tehnička postignuća, odnosno smotra radova klubova koji se pored redovnih aktivnosti bave i amaterskom raketnom tehnikom. Smotra se održala u razdoblju od 15. do 17. listopada pod radnim nazivom „HARS-2021“ na poligonu poljoprivrednog gospodarstva Prodanić d.d. iz Garešnice. Najbolji klubovi iz RH sudjelovali su sa svojim konstrukcijama raketa, tehničkim rješenjima i inovacijama u segmentu amaterske raketne tehnike (rakete većih gabarita i snage, elektronika, kamere, GPS itd.).

To su: ARAK Dubrava, RD Zagreb, Aero klub „FENIX“ Cerić, KTKG Garešnica, AAD Zadar, KMT Obrovac, Aero klub Čakovec i Aero klub Zadar, a sudjelovali su i gosti iz Slovenije.

Uvodni govor povodom proslave 75 godina od začetke tehničke kulture u Hrvata održala je glavna tajnica HZTK Zdenka Terek, a nakon pozdravnog govora upućenim svim nazočnima Josip Bilandžija, gradonačelnik grada Garešnice, otvorio je Smotru. U nastavku je stručni tim pregledao tehničku dokumentaciju svih prijavljenih raketa i po redoslijedu prijava odobravao lansiranje uz stručni komentar voditelja smotre Hren Bogomira. AK „FENIX“ Cerić imao je uspješna lansiranja svojih raketa, a najljepši i najuspješniji let postigla je raketa „FENIX“. Letovi raketa ostalih klubova bili su u predviđenim karakteristika i vrlo uspješni. Gosti iz Slovenije lansirali su dvije rakete vrlo uspješno, a letove su zabilježile i integrirane video kamere, a let je praćen putem GPS uređaja. Kao i svake godine pa tako i ove na kraju smotre ekipa ARAK Dubrave lansirala je, već tradicionalno, raketu BUMERANG koja je imala vrlo atraktivan let što je oduševilo sve sudionike i goste.

AK „Fenix“ Cerić predstavljali su: Darko Krajinović, Tony Krajinović i Edi Marić. Smotra je službeno završila podjelom priznanja i nagrada najboljima uz svečanu večeru i druženje svih sudionika.

Izvor: novosti.hr

Izvorni autor: Mario Kurhelec/Foto: HARS

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.