SMRT FAKINA S TREŠNJEVKE

27.08.2015. 21:48:23

SMRT FAKINA S TREŠNJEVKE: ‘Darko, moj prijatelj je poginuo spašavajući mene… Sam Bog zna da bih i ja umro za njega’ "Poginuo je od granate, svega dva metra od mene. U tom trenutku i ja sam se onako izranjavan samo poželio ubiti. Ipak, sanitet je stigao do mene i nekako su me spasili. Na žalost, Darku nije bilo pomoći", kazao nam je Zlatko Ivić Prije 23 godine poginuo je Darko Babić – Drc, pripadnik 1. pješačke bojne 2. gardijske brigade “Crne mambe”. Smrt ga je zatekla 1992. godine na dubrovačkom ratištu, točnije, na brdu Timun. Darko je bio Zagrepčanin, branitelj, prijatelj, mladić jedne djevojke i, kako kaže njegov suborac Zlatko Ivić, fakin s Trešnjevke… Zlatko je ovih dana povučen u sebe i neutješan jer, podijelio je s nama, “Drc je poginuo u akciji spašavanja ranjenih među kojima sam bio i ja”. Darko je jedan od mnogobrojnih ratnih velikana koji ostaju u sjeni nekih nepošteno istaknutih. Osim što je od samog početka rata bio istaknut kao veliki vojnik, Drc je bio jedan od onih koji svoje ranjene suborce nisu ostavljali. Jednako tako, toga dana, požurio je na brdo Timun gdje se teško ranjeni Zlatko Ivić pogođen sa 47 gelera borio za dah:
Zlatko Ivić/Facebook
Zlatko Ivić/Facebook
– Zahvaljujući Drcu, ja sam ostao živ. To je nešto što nikada neću prestati ponavljati. Bili smo fenomenalni frendovi i sam Bog zna da bih i ja umro za njega. Sve u svemu, toga dana krenuli smo u osvajanje vrlo istaknute kote, brda Timun. A onda je krenuo žestoki otpor srpske vojske… Granatiranje sa svih strana, geleri koji pršte i obijaju se o kamenje, a nemaš se gdje skloniti – kazao nam je Ivić koji je u toj akciji bio jedan od najteže stradalih. Dobio je 47 gelera po cijelom tijelu, jedan i u glavu. Jedna noga mu je ostala kraća 2,5 cm, nastradao mu je desni bubreg i desno plućno krilo. Tada je Zlatku i ostalim ranjenima počela prilaziti grupa suboraca koja im je poslana u pomoć. Među njima je bio i Darko Babić… – Poginuo je od granate, svega dva metra od mene. U tom trenutku i ja sam se onako izranjavan samo poželio ubiti. Ipak, sanitet je stigao do mene i nekako su me spasili. Na žalost, Darku nije bilo pomoći – kazao nam je Zlatko Ivić i dodao kako se sjeća Darkove nesbičnosti u pomaganju ranjenom Željku Ćorku kojem su, kazao je, zajedno “krpali” nogu nakon što je nagazio na minu. Darko Babić Drc, jedan je od mnogobrojnih, odvažnih mladića koji su se tijekom Domovinskog rata pokazali velikim herojima i nesebičnim ljudima koji su svoj život izložili kako bi pomogli drugima. To su stvari više nego vrijedne spominjanja, a ipak ih je u javnosti sve manje. Ovaj članak u spomen je “fakinu s Trešnjevke”, zagrebačkom dečku koji je umro za slobodnu Hrvatske…

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.