SMRTONOSNI STRŠLJENI U EUROPI: Jesu li prijetnja i Hrvatskoj?

18.04.2014. 11:28:11

Njihov otrov može izazvati anafilaktički šok, zatajenje organa i smrt.

U Francuskoj su rojevi smrtonosnih azijskih stršljena već ubili šestero ljudi, a postoji ozbiljna opasnost da bi se mogli proširiti i na ostatak starog kontinenta.

Naime, azijski stršljeni, Vespa velutina, još 2005. godine su se prvi put pojavili u Europi, ali se svake godine njihov broj dramatično povećava. Njihov otrov može izazvati anafilaktički šok, zatajenje organa i smrt. Ova vrsta je iznimno agresivna te napada velike i srednje kukce. Stršljene privlače jarke boje i miris ljudskog znoja, a mogu narasti i do 5 centimetara.

Stršljeni prilikom smrti, otpuštaju feromone upozorenja koje privlače druge članove njihovog roja i potiču na odmazdu, pa je njihova gnijezda izrazito opasno dirati. Preporuka je da uništavanje obave stručnjaci.

Odgovor na pitanje, mogu li stršljeni doći do Hrvatske dala je pročelnica Kliničkog odjela za imunologiju KBC-a Osijek dr.sc. Višnja Prus gostujući u Dnevniku 3 HTV-a.

Prus smatra da se to neće dogoditi u tako skoro vrijeme, no da je zabrinjavajuće što su se pojavili u Torinu. "Određene jedinke uspjele su preći tu neku granicu i doći do Torina. No, to ne znači paniku, nego oprez", kaže Prus. U slučaju kada primijetimo stršljena treba biti smiren i ostati pribran iako je to vrlo teško u trenutku kada stršljen leti oko nas, te treba paziti na voće i povrće ako ih konzumiramo na otvorenom, smatra liječnica.

"Ne vrijedi bježati, posebice ako se radi o azijskim stršljenima jer oni lete 40-ak kilometara na sat", kaže Prus i dodaje da ionako u Hrvatskoj ima dosta problema s običnim stršljenima i pčelama, pa se nada da azijski ipak neće stići do nas.

  • Autor: A. Pranjić
  • Photo: screenshot, YOUTUBE
Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.