SNIMAO RUŠENJE STAROG MOSTA I PLAKAO: ‘Gledam i ne mogu vjerovati što snimam’ - ostaje pitanje tko je srušio Stari most u Mostaru?

10.11.2021. 16:23:00

Stari most bio je simbol Mostara, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu kojega je 1566. godine dao sagraditi Sulejman Veličanstveni. Sve do 9. studenog 1993. bio je ponos Mostaraca koji je zbog ljepote i trajnosti oduzimao dah slučajnim prolaznicima.

Stari most postao je žrtvom rata čije “ubojstvo” do danas niti bošnjačka, a niti hrvatska snaga koje su tada bile u sukobu nisu otvoreno priznale, pa je tako do danas, unatoč oslobađajućoj presudi koja je zaključila da je most bio vojni cilj, Stari most ostao otvorena rak rana i prijeporno pitanje građana Mostara.

No, Haag bi bio u popriličnoj nevolji da nije bilo jedine snimke koja je svjedočila o trenucima razaranja mosta.

“Vidim ja, ali mozak ne prihvaća”

Nedžad Kasumović koji je u to vrijeme bio pripadnik 4. korpusa Armije RBiH, bio je srećom dovoljno hrabar i pribran da upali svoju kameru i tako se upiše u povijest kao čovjek koji je jedini, pod kišom granata uspio snimiti raketiranje mosta.

Stari most u Mostaru bio je simbol toga grada, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu, a 1566. godine dao ga je sagraditi Sulejman Veličanstveni. Sve do 9. studenog 1993. godine, kada je srušen, oko 10 sati ujutro. Od tada pa do danas bio je i ostao kamen spoticanja u hrvatsko-bošnjačkim odnosima i jedan od razloga zbog kojih je u Bosni i Hercegovini, posebno u Mostaru, tako snažno odjeknula i odluka sudskog vijeća Haaškog suda da skine krivnju s optužene šestorke za njegovo rušenje ustvrdivši da je granatiranje mosta bilo legitiman vojni cilj.

“Vječno” pitanje tko je točno srušio Stari most u Mostaru i zbog čega. Most je za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Mostaru bio jedina veza između istočne obale Neretve pod nadzorom Armije BiH i manjeg dijela grada na desnoj obali koji je također bio pod bošnjačkim nadzorom. Srušen je 9. studenog 1993. godine zbog čega se direktno teretilo zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu u predmetu Prlić i ostali. No to nije dokazano. 

Portal dnevnih novosti je u posjedu dokumenta (za kojeg opet  ne možemo tvrditi da je originalan), dobiven od jednog čitatelja gdje se izdaje naređenje o rušenju Starog mosta. Dokument je uredno urudžbiran, datiran od 07. 11. 1993. godine, 4. korpusa Armije BIH. A taj dokument je potpisao zapovjednik Arif Pašalić, gdje izdana naredba. 

I opet ostaje pitanje, tko je srušio Stari most u Mostaru?

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.