Snowden prekinuo šutnju: I dalje ću objavljivati američke tajne, progone me nezakonito

02.07.2013. 09:26:47

Dok je javnost izrazila potporu što sam bacio svijetlo na taj tajni sistem nepravde, vlada SAD-a je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo moje obitelji, slobode da putujem i mog prava na miran život, bez straha od nezakonitog progona - napisao je Snowden.
Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden po prvi put je pismom prekinuo šutnju otkako je prije osam dana iz Hong Konga stigao u zračnu luku u Moskvi i u kojemu navodi da je i dalje slobodan iznositi nova otkrića vezana uz špijunske aktivnosti američke vlade. U pismu upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Reuters, Snowden je istaknuo da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni špijunski program PRISM za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu. Zahvalio je Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije te razmatranju njegova zahtijeva za azilom. - I dalje sam slobodan i u mogućnosti objaviti informacije koje služe javnom interesu - rekao je Snowden u pismu na španjolskom jeziku i bez datuma, poslanom ekvadorskom predsjedniku Rafaelu Correi. - Bez obzira na to od koliko se dana moj život sastoji, ostajem posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti. Ako se ikada ostvari moj doprinos općem dobru, svijet će na tome moći zahvaliti principima za koje se zalaže Ekvador - navodi se u dijelu pisma. Snowden, za kojeg se veruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovske zračne luke, požalio se da ga vlasti SAD-a nezakonito progone zbog djela za koje tvrdi da su bila u javnom interesu. - Dok je javnost izrazila potporu što sam bacio svijetlo na taj tajni sistem nepravde, vlada SAD-a je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo moje obitelji, slobode da putujem i mog prava na miran život, bez straha od nezakonitog progona - napisao je Snowden.
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.