SOA OBJAVILA NAJNOVIJE IZVJEŠĆE: Sedmero naših državljana bilo na strani ISIL-a, a sada nam prijete APT napadi. Evo o čemu se radi

03.06.2019. 19:17:15

SOA u svom novom izvješću za 2018. godinu otkriva ključne rizike za Hrvatsku

Iako je trenutno situacija u Hrvatskoj stabilna, u najnovijem Javnom izvješću za 2018. godinu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) otkriveni su ključni sigurnosni rizici s kojima bi se mogli suočiti ili se suočavam. Kako piše Jutarnji list, glavni sigurnosni rizici predstavljaju potencijalni rizik terorističkih napada od strane “vukova samotnjaka”, povratak boraca ISIL-a u države jugoistočne Europe, koruptivno djelovanje organiziranog kriminala prema pojedincima u državnim institucijama, znatno povećanje pokušaja migranata da putem “balkanske rute” ilegalno uđu u Hrvatsku te mogućnost povećanja kibernetičkih napada s obzirom na predsjedanje RH Vijećem EU. Jedna od opasnosti u izvještaju se ističe povratak pripadnika ISIL-a u države jugoistočnog susjedstva. Navodi se kako je s područja jugoistočne Europe na ratišta u Irak i Siriju otišlo oko 1000 pristaša džihadističkog salafizma. Najčešće je to riječ o ljudima iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanija itd., a oko trećine njih se vratilo u matične države, dok je četvrtina poginula u borbama.

Hrvatski državljani u ISIL-u

U redovima ISIL-a borila su se i dva muškarca koji su imali i hrvatsko državljanstvo, a vjeruje se da su poginuli. Riječ je navodno o Eduardu Durgutiju zvan Muaz, poznati pripadnik islamskog radikalnog pokreta u BiH, i Kristijanu Krniću. Durguti je bio uhićen u BiH 2014. u policijskoj operaciji “Damask” zbog sudjelovanja u ekstremističkom mudžahedinskom pokretu u Gornjoj Maoči. Navodilo se tada kako ima prebivalište u Zenici, a prošle godine BiH službe su objavile da je poginuo u borbama u Siriji kao pripadnik ISIL-a. Durguti je, prema informacijama Jutarnjeg lista, porijeklom iz BiH, no imao je također i hrvatsko i austrijsko državljanstvo. Ne zna se točno kako je dobio hrvatsko državljanstvo, no nikada nije živio u Hrvatskoj. U ISIL je otišao iz Švicarske. Kristijan Krnić, koji je također porijeklom iz BiH, imao je poput Durgutija uz hrvatsko također i austrijsko državljanstvo, a ni on nikad nije živio u Hrvatskoj te je u ISIL otišao iz Austrije. U ISIL je otišlo i pet žena s hrvatskim državljanstvom koje su se prema izvješću SOA-e organizaciji pridružile kao pratnja supruzima “džihadistima”. Neke od njih su u Siriji i Iraku rodile djecu, a neke se sada nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom tursko-arapskih snaga.

Prijelaz stranaca koji podupiru terorizam

Dodatni sigurnosni problem predstavlja prijelaz stranih državljana preko hrvatskog teritorija, budući da postoje indicije za određene ljude da podupiru terorističke aktivnosti, navodi se u izvješću. Riječ je o osobama koje rade u Sloveniji i Austriji, a pripadnici SOA-e s njima obavljaju razgovore pri ulasku u RH, tvrdi Jutarnji list, iako se to ne navodi u izvještaju, zbog čega je SOA nedavno bila na meti pojedinih BiH medija. Broj ilegalnih migranata prema Europi je prošle godine smanjen. Međutim, za oko trećinu povećao njihov broj na “balkanskoj ruti” koja prolazi kroz Hrvatsku. Migranti sve više koriste rutu preko Albanije, Crne Gore, BiH prema Hrvatskoj. SOA tvrdi da u Hrvatskoj ipak ne postoji ozbiljniji antimigracijski ekstremizam, ali bi mogao ojačati u budućnosti s obzirom na trend jačanja antimigracijskih pokreta u Europi. U Hrvatskoj ni jedna vrsta ekstremizma nema širu potporu javnosti ni značajan broj sljedbenika, tvrdi se.

Kibernetički napadi

Kibernetičkih napadi na Hrvatsku postaju jedna od sve ozbiljnijih prijetnji nacionalnoj sigurnosti. U izvještaju se  tvrdi kako je veći broj napada otkriven u najranijoj fazi, a riječ je o “APT” napadima koje karakterizira visoka razina stručnosti i prikrivenosti u dužem razdoblju. Mete su vladina tijela, kritična infrastruktura državnih institucija članica NATO-a i EU, i imaju cilj prikupljanja podataka o diplomatskim, vojnim i gospodarskim aktivnostima. Sumnja se da pojedine države sponzoriraju APT napade budući da su složeni i iziskuju velike troškove. SOA smatra da postoji rizi od povećanja broja ATP napada na informacijske i komunikacijske sustave državnih tijela, budući da Hrvatska uskoro predsjeda Vijećem EU 2020.

Hrvatska na meti ruskih i srpskih obavještajaca?

Tijekom prošle godine spriječeno je više pokušaja krijumčarenja oružja prema zapadnoj Europi preko Hrvatske. SOA također tvrdi da su kriminalne skupine sve aktivnije u krijumčarenju ljudi na balkanskoj ruti. Također, navodi se da je Hrvatska meta obavještajnog djelovanja pojedinih država “koje NATO i EU percipiraju kao sigurnosni izazov ili prijetnju, a koje na prostoru jugoistočne Europe žele ostvariti utjecaj koji nije u skladu s euroatlantskom perspektivom tog područja”. Kako piše Jutarnji list, može se zaključiti da je riječ o Rusiji i Srbiji.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.