Socijalne radnice napale Veljaču: Izložene smo linču, a njene optužbe prevršile su svaku mjeru

23.06.2019. 11:06:21

Hrvatska komora socijalnih radnika prilično je oštrim priopćenjem reagirala na najavu ministrice Nade Murganić da se otvara posebna linija putem koje će žrtve nasilja moći uputiti primjedbe na rad socijalnih radnika u centrima za socijalnu skrb. Riječ je o inicijativi koju ministarstvo pokreće u suradnji s inicijativom #spasime, prenosi Hrt. U priopćenju su prozvali “nestručnjake” koji “izvode populističku predstavu u medijima”. Antun Ilijaš, predsjednik Komore socijalnih radnika objasnio je zašto su objavili priopćenje “Socijalnim radnicima je previše kada svatko misli da može biti socijalni radnik”. Rekao je da su pratili inicijativu koju nije imenovao, ali se može zaključiti i da se radi o #spasime koju predvodi Jelena Veljača. “Prateći njihovu Facebook stranicu, ispostavilo se da se cijela ta inicijativa pretvorila u kritiku da su socijalni radnici glavni krivci u postupcima nasilja u obitelji. Tu se zapravo izgubila prvotna ideja i mi smo rekli da je dosta, jer mislimo da je previše da socijalni radnici svaki put budu krivci za neke stvari. Kao što znamo, nasilje u obitelji vrlo je kompleksan problem, mislimo da o tome moraju progovarati stručnjaci, odnosno mi, koji smo najmjerodavniji govoriti o tome” rekao je.

Martina Podobnik, glasnogovornica Hrvatske komore socijalnih radnika

Otvaranje posebne linije za pritužbe na socijalne radnike zaista je nešto što je prevršilo svaku mjeru, kaže Martina Podobnik, glasnogovornica Hrvatske komore socijalnih radnika. I do sada su, kaže, postojali legitimni načini nadzora nad stručnim i administrativnim radom socijalnih radnika i dodaje da je Ministarstvo tijelo koje je obavljalo, i dalje obavlja, nadzor nad administrativnim, dok je Komora tijelo koje obavlja nadzor nad stručnim radom socijalnih radnika. Korisnici su i do sada, napominje, imali priliku podnijeti pritužbe na rad socijalnih radnika Komori. Stoga su otvaranje posebne linije shvatili kao “nekakav kanal da stručna javnost, ili nestručna javnost, provodi dodatnu kontrolu nad socijalnim radnicima”. – Koji ne bježe od svoje odgovornosti i otvoreni su za razgovor o svim svojim postupanjima, uvažavaju kritike i spremni su unapređivati svoj rad – kazala je Podobnik. Katkić Stanić kaže da je atmosfera linča krenula situacijom u Zadru, u slučaju oca monstruma s Paga, koji je četvero svoje djece bacio s balkona. – Naši kolege u posljednja dva mjeseca izloženi su linču pa i medija između ostalog. Izloženi su prijetnjama, napadima. U zadnja dva mjeseca u Zadru imamo tri situacije ozbiljnih prijetnji kolegama, čak i smrću. I to je situacija koja je, pretpostavljam, dovela do ovakve reakcije struke – rekla je. Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objasnila je u Studiju 4 razloge zbog kojih je Ministarstvo odlučilo pokrenuti ovu liniju. Objašnjava da je ona dio suradnje s inicijativom #spasime koji nije dogovoren samo za ovo, nego i za ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova. – Nama nije cilj prozivati kolege, nego vidjeti na koji način, s kojim kapacitetima i resursima možemo poboljšati sustav. U odnosu na 10.000 postupaka koji se vode u centrima za socijalnu skrb, mi ne možemo reći da se ne postupa po nasilju u obitelji, ne možemo reći da stručni radnici ne rade svoj posao. U svom su priopćenju predstavnici socijalnih radnika bili prilično oštri – spomenuli su nestručnjake koji se bave tematikom nasilja i “izvode populističku predstavu u medijima”.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.