ŠOK ZA VUČIĆA:”Rusija će možda priznati Kosovo zbog odnosa s Amerikom”

21.01.2017. 14:53:57

Moskva bi mogla priznati Kosovo u sklopu uspostavljanja novih odnosa SAD-a  i Rusije, kaže vodeća ekspertica za Rusiju u Velikoj Britaniji – Mary Dejevsky,  danas kolumnistica, a nekada dopisnica Guardiana iz Moskve i Washingtona, te  članica UK’s Chatham House think tank. Mary Dejevsky  iznijela je ovu tezu u  časopisu “Tablet”  – u izdanju za 21. siječanj, razmišljajući o mogućim posljedicama uspješnog sastanka između Trumpa i Putina u bliskoj budućnosti. Trump je više puta izrazio želju za sastankom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ubrzo nakon njegove inauguracije i govorio kako će  postaviti odnose SAD i Rusije na novim osnovama. Mary Dejevsky redovno se sastaje s liderima Kremlja svake jeseni, kao članica “Valdai” skupine, a sugerirala je da bi Moskva mogla priznati Kosovo kao dio paketa dogovora, čiji bi cilj bio zatvaranje različitih posthladnoratovskih diplomatskih problema koji su ugrozili odnose između sila. U članku ona opisuje Trumpa kao čovjeka koji postiže dogovore i koji bi brzo shvatio da li je ruski lider bio ozbiljan kada je govorio o dogovoru. Dejevsky kaže kako je Putin uložio puno truda da sklapanje dogovora s novom američkom administracijom bude uspješno, i da će teško dopustiti da mu ovakva prigoda izmakne, jer bi to ugrozilo njegovu poziciju u Rusiji. Ukupno oko 110 od 193 države članice UN do sada je priznalo neovisnost Kosova.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.