Sokolov krik s Poljuda

01.07.2013. 13:16:59

poljuddujekl

Thompson je u svojoj karijeri napravio bezbroj koncerata, no, niti jedan  nije bio ovakav, iako ih je bilo puno spektakularnih i pred 100 000 ljudi. Ovo je razina više koju će biti teško dostići u skoroj budućnosti, pravi izazov za sve hrvatske glazbenike. Od početka do kraja sve je funkcioniralo savršeno, i više od toga. Profesionalci su odradili svoj posao besprijekorno. Hrvatska, barem ona na Poljudu,  je posljednje sekunde izvan Europske unije provela uz taktove neslužbene himne, 'Lijepa li si', što, naravno, u jednom ovako zahtjevnom projektu nije slučajno odabrano. U noći režimske euforije i europskog zanosa,neki bi rekli ludila, tako tipičnog za kastu na vlasti, koja na sve gleda širom zatvorenih očiju, poljudski spektakl bio je sokolov krik upozorenja ujedno i poziv na razboritost. Ulaskom u Europsku uniju neće se riješiti hrvatski problemi, osim za one koji će se uhljebiti u Bruxellesu, oni tek počinju, zato je jedan ovakav koncert, kakav smo imali sinoć u Splitu, koji je prošao u nevjerojatnom domoljubnom zanosu, nije mogao doći u bolji trenutak, iako se trenutak slučajno poklopio. Kada bi barem vladajući, ali i oni u medijima koji su bliski vladajućima, a to su uglavnom svi vodeći hrvatski mediji, znali čuti i prepoznati poruku upozorenja koje u sebi nema ništa zlokobno, ali koje dolazi u posljednjim sekundama slobode kakvu poznajemo. Nema tu poziva na revoluciju, na pobune, radi se o vapaju koji nas tjera na razmišljanje, na neki način oko 70 000 onih koji su zajedno Thompsonom proveli tri sata u nevjerojatnom skladu poslali su poruku nade, ali i molitve za Hrvatsku kakvu smo poznavali. I koju gubimo. Foto: Duje Klarić/Cropix Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.