SP rukomet: Danci razbili Norvešku i po prvi put postali svjetski prvaci!!!!

27.01.2019. 19:16:05

Rukometna reprezentacija Danske novi je prvak svijeta! Danci su po prvi put u svojoj povijesti postali najbolja reprezentacija svijeta, nakon što su pred svojim navijačima u Herningu slavili protiv Norveške u finalu rezultatom 31-22.

Premijerni naslov nakon tri druga mjesta

Danci su do premijernog naslova došli već u prvom dijelu, kojeg su dobili s ogromnih sedam razlike (18-11), nošeni fanatičnim bodrenjem 18.000 svojih navijača i zahvaljujući sedam obrana svog vratara Nicklasa Landina. U drugo poluvremenu je ta prednost Danaca je još i narasla, a Norvežani su doživjeli pravi potop. Kod Danaca su prednjačili Mikel Hansen sa 7 i Morten Olsen s pet golova, dok je kod Norvežana Magnus Jondal zabio 8, a Sander Sagosen četiri gola. Danci su dosad triput gubili u finalima SP-a (1967, 2011, 2013), a naslov su osvojili sa svih deset pobjeda. Norvežani su srebrom ponovili prošlo SP kada su u finalu izgubili od također domaćina Francuske. Finalnu utakmicu prvenstva sudili su hrvatski par Matija Gubica i Josip MIlošević.

Francuzi i dalje najuspješniji

Rukometna reprezentacija Francuske osvojila je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj, nakon što je u susretu za broncu u Herningu pobijedila Njemačku sa 26-25 (9-13) golom Nikole Karabatića u zadnjoj sekundi.Zanimljivo, i u njihovoj prvoj utakmici u skupini Francuzi su također zabili u zadnjoj sekundi, ali za neriješen rezultat. Francuzi su na ovo prvenstvo stigli kao dvostruki branitelji naslova (2017, 2015), te vlasnici četiri zlata na zadnjih pet svjetskih prvenstava, međutim u Njemačkoj i Danskoj morali su se zadovoljiti broncom. Bila je to njihova jedanaesta medalja na svjetskim prvenstvima pri čemu četvrta bronca uz jedno srebro i čak šest zlata. Njemačka je posljednju medalju na svjetskom prvenstvu osvojila 2007. kada je kao domaćin osvojila zlato. Nakon što su tri puta bili drugi, danski rukometaši su prvi put u povijesti osvojili i zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima. Danska je bila druga 1967. godine, 2011. i 2013. godine, a ima i broncu iz 2007. Osvojivši zlato postali su 12. reprezentacija koja se uspela na svjetski tron. Na vrhu su Francuzi koji su šest puta bili svjetski prvaci, Švedska i Rumunjska imaju po četiri zlatne medalje, dok su Njemačka, Rusija i Španjolska slavile po dva puta. Zlato na svjetskom prvenstvu osvajali su i Hrvatska, ČSSR, SSSR, Jugoslavija, te Zapadna Njemačka. OSVAJAČI ZLATA 6 - Francuska 4 - Švedska, Rumunjska 2 - Španjolska, Njemačka, Rusija 1 - Danska, HRVATSKA, SSSR, ČSSR, Zapadna Njemačka, Jugoslavija Konačan poredak sa svjetskog prvenstva rukometaša u Njemačkoj i Danskoj. 1. Danska 2. Norveška 3. Francuska 4. Njemačka 5. Švedska 6. HRVATSKA 7. Španjolska 8. Egipat 9. Brazil 10. Mađarska 11. Island 12. Tunis 13. Katar 14. Rusija 15. Makedonija 16. Čile 17. Argentina 18. Srbija 19. Austrija 20. Bahrein 21. Saudijska Arabija 22. Koreja 23. Angola 24. Japan

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.