SP rukomet: Kako do polufinala?

21.01.2019. 12:49:02

Hrvatski rukometaši propustili su veliku priliku, ali i dalje su u igri za polufinale Svjetskog prvenstva. Rezultatski je za hrvatsku reprezentaciju sve izgledalo savršeno nakon prvog kruga Svjetskog rukometnog prvenstva 2019. Pet pobjeda i prvo mjesto u skupini B donijeli su Kaubojima maksimalna četiri boda u drugoj fazi natjecanja i dva dana odmora uoči novih okršaja. No nakon iznenađujućeg poraza od Brazila raspored se okrenuo protiv Hrvatske, koja se odjednom našla u teškoj situaciji. Ne mislimo samo na borbu za polufinale i medalje, ali o tome ćemo u nastavku teksta.

Kako do polufinala?

Treba jasno reći kako nade u polufinale nisu izgubljene. Pred nama je ključna, biti ili ne biti, utakmica protiv domaćina Njemačke večeras od 20:30. Nekako smo se nadali kako ćemo u taj susret ući s bodom više, a ne bodom manje od domaćina, koji je imao i dan odmora. Sada je Hrvatska u poziciji da je eventualni poraz automatski izbacuje iz borbe za polufinale jer će Nijemci i Francuzi imati nedostižnih sedam bodova. Remi bi ostavio nadu i odluku prolongirao za zadnje kolo, u kojem igramo s Francuzima, a Nijemci sa Španjolcima. U ovom slučaju ne ovisimo sami o sebi. U slučaju pobjede Hrvatske nad Njemačkom također bi se odluka čekala u srijedu kada bi nam trebala pobjeda protiv Francuza ili remi za siguran prolaz. Dakle, odlučujemo sami o svojoj sudbini. U slučaju poraza od Francuza (a s pobjedom protiv Njemačke), u tom scenariju trebala bi nam pomoć Španjolaca.

Crni scenarij po kojem ostajemo bez OI-ja u Tokiju

No mogući poraz od domaćina Nijemaca, koji će iza sebe imati publiku te vjerojatnu malu pomoć ''sudačkog kriterija'', gurnuo bi Hrvatsku u nove moguće probleme. Podsjetimo, treba nam najmanje četvrto mjesto u skupini kako bismo izborili kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Kako nam može izmaknuti to četvrto mjesto? Ako Kauboji izgube i od Njemačke i od Francuske, situaciju mogu zakomplicirati Brazilci i Španjolci, koji igraju međusobno od 18 sati. Španjolska pobjedama protiv Brazila i Njemačke može preskočiti Hrvatsku, a to bi napravio i Brazil ako pobijedi Island zbog boljeg međusobnog omjera protiv Kauboja. No kalkulacija ima stvarno velik broj i vjerojatno se neće baš dogoditi najgori mogući scenarij po kojem bi ostali bez Olimpijskih igara (do kojih se može i naslovom europskog prvaka sljedeće godine). Činjenica je da se to može dogoditi, ali vjerujemo da Hrvatska na ovom SP-u može skinuti još poneki skalp iako su pred nama domaćini pa aktualni svjetski prvaci. Raspored skupine: 18:00: Španjolska - Brazil 20:30: HRVATSKA - Njemačka 23. siječnja u 15:30: Brazil - Island 23. siječnja u 18:00: Francuska - HRVATSKA 23. siječnja u 20:30: Njemačka - Španjolska  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.