ŠPANJOLCI SRUŠILI SNOVE HRVATSKOJ Kauboji pali u velikom finalu i ostali bez europskog zlata

26.01.2020. 18:33:00

Hrvatski rukometaši osvojili su srebrnu medalju na Europskom prvenstvu! U žestokom finalu bolja je bila Španjolska s 22:20. Domagoj Duvnjak proglašen je najboljim igračem finala, ali i MVP-jem cijeloga prvenstva. Treba ovim momcima stisnuti ruke i dostojno ih dočekati u domovini!

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 20-22

HRVATSKA: Šego (4 obrane), Ašanin; Musa, Horvat 2, Mandić 1, Stepančić 3, Duvnjak 5, Karačić 4,  Matanović, Šipić, Brozović 1, Marić 3, Mamić 1, Šarac, Hrstić, Cindrić

ŠPANJOLSKA: Vargas (8 obrana), Coralles: Aguinagalde 2, Abello 5, Sole 1, Canellas 2, Dušebajev 2, Entrerrios 2,  Maqueda 3, Fernandez 1, Sarmiento 2, Goni 1, Figueras 1, Morros, Arino, Guardiola

 

Opet ista priča, kad će tome doći kraj?! Hrvatski rukometaši poraženi su u još jednom velikom finalu i nisu u prepunoj Tele2 Areni u Stockholmu osvojili četvrto veliko zlato nakon Atlante 1996., Portugala 2003. i Atene 2004. Igrajući u domaćinskoj atmosferi u kojoj su većinu činili hrvatski navijači ipak su potpisali kapitulaciju protiv Španjolske rezultatom 20-22.

Dvama olimpijskim zlatima i onom jednom svjetskom nisu uspjeli dodati ono jedino što im je dosad nedostajalo - europsku krunu. Červar opet nije osvojio Mont Blanc i ipak neće upisati svoje ime na kratki popis od samo dva trenera - Claudea Oneste i Vladimira Maksimova koji imaju sva tri trofeja.

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske. Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

 

Zadnji put kad su Hrvatska i Španjolska igrali veliki rukometni finale, bilo je to na SP-u u Tunisu 2005. kad je "furija" našima zabila rekordni broj pogodaka (40-34) u povijesti nastupa na velikim natjecanjima. Tako se nešto ovaj put nikako nije moglo dogoditi, ali je ishod bio isti. Premda preumorni nakon osam utakmica i devastirajućeg polufinala od 80 minuta s Norveškom, Duvnjak i suigrači uspjeli su sačuvati snagu za zadnji boj.

Krenulo je obećavajuće uz stalno vodstvo Hrvatske, Alex Dujšebajev udaljio je Duvnjaka u napadačkim akcijama gotovo do centra, no lopta je ipak prolazila do pozicija za izgledne udarce, Španjolce je dočekala ona 6-0 obrana nakon što je Duvnjak samo u uvodnim minutama odigrao prednjeg. Bio je uspješan iz tri sedmerca u prvoj "četvrtini", a "hranio" je i neumoljivog Marina Marića na crti. Igrala se 18. minuta kad je Jordi Ribera posegao za "zelenim kartonom" zatraživši odmor kod 10-7 za Hrvatsku. "Ranjeni" Cindrić ukazao se na terenu nakon 20 minuta igre, bezidejnost u napadu natjerala je Duvnjaka na tri udarca koja mu je Vargas skinuo, a Maqueda je triput zabio za egal koji je pak Červara natjerao na traženje odmora. Šteta, utakmica se mogla tada odvesti u sigurne vode. No, nažalost, Perez de Vargas je nastavio skidati sve i suparnici su poveli jer Hrvatska nije zabila punih 10 minuta, u periodu od 19. do 29. minute kad je konačno iz kontre zabio Mandić. Na odmor se otišlo s minimalnom prednošću suparnika 12-11 nakon najgoreg perioda igre na cijelom turniru. Da su Šego i Ašanin (po jedna obrana) sakupili malo više, Vargasovih šest ne bi značilo ništa.

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: reprezentacija.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

 

Kad je na početku drugog dijela isključen Horvat, Španjolci su zabili dva gola na prazna vrata pa je Červar morao ponoviti ono što je uradio u prvoj međusobnoj utakmici u drugom krugu. Kod očajno loših 16-12 uveo je u igru MatanovićaŠarcaŠipićaBrozovića, Horvata stavio na desnog vanjskog, nastavio s rotacijama pokušavajući dobiti dobitnu kombinaciju. Tri uzastopna gola vratila su stvari u normalu, teškom se mukom izborio novi egal te se u zadnjih desetak minuta ušlo s rezultatom 18-18. Punih pet minuta ni jedni ni drugi nisu zabili gol dok se Stepančić nije digao pod krov dvorane i zabio. U zadnje se dvije minute ušlo s egalom 20-20, živci su se kidali i jednima i drugima, očito je manje Španjolcima. Ašanin nakon toga nije uspio skinuti sedmerac AbelluKaračić je napravio korake, a Dujšebajev donio obranu naslova prvaka Europe Španjolskoj.

Pola Hrvatske plače umjesto da slavi...

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 20:22

HRVATSKA: Šego - Musa - Horvat, Mandić - Stepančić, Duvnjak - Karačić

Klupa: Ašanin, Matanović, Šipić, Brozović, Marić, Mamić, Šarac, Hrstić, Cindrić

ŠPANJOLSKA: Vargas - Aguinagalde - Arino, Sole - Canellas, Dušebajev - Entrerrios

Klupa: Maqueda, Fernandez, Sarmiento, Coralles, Goni, Figueras, Morros, Gomez, Guardiola

----------------------------------

TIJEK SUSRETA:

 

 

KRAJ UTAKMICE! HRVATSKA JE OSVOJILA SREBRNU MEDALJU NA EUROPSKOM PRVENSTVU!!!

60' - Karačić je napravio neshvatljive korake samo minutu prije kraja, suci su nam opravdano oduzeli loptu i Dušebajev je to iskoristio za nedostižnih dva razlike samo nekoliko sekundi prije kraja... Kauboji idu na posljednji napad, ali jasno je da je sada sve gotovo. Stepančić je opalio, a Coralles zaustavio njegov šut s desetak metara i to je to. Hrvatska je srebrna!!! Čestitke, momci!!!

59' - Minutu i pol prije kraja Gomez pogađa sa sedmerca za 21:20.

58' - Sarmiento pogađa nekako, iskoprcala se ta lopta Šegi između ruku i završila u mreži... ali Brozović sjajno reagira, s centra gađa na prazan španjolski gol i pogađa! 20:20! Opet nova drama samo dvije minute prije kraja...

56' - Entrerrios radi grub prekršaj na Stepančiću i dobiva dvije minute isključenja! Imamo i napad za novo vodstvo...

55' - Novo izjednačanje, siguran je Gomez sa sedmerca, nije to uspio Ašanin obraniti.

54' - Ma toooo!!! Stepančić probija španjolsku obranu, skočio je s devet metara i ispalio projektil za novo vodstvo!!! Nakon punih pet minuta bez pogotka, uspjeli smo pogoditi za 19:18... bravo, Luka!

51' - Stepančić nije uspio realizirati jedan napad, takve se greške ne smiju raditi u finalu... ali imamo još šanse, samo glavu gore!

49' - I još jednom hara tandem Duvnjak-Marić! Marino nam s crte donosi novo izjednačenje!!!

48' - Zlajaaaaaa, majstoreeeee!!! Kako je Horvat prevario i prebacio Vargasa... strašan gol!

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske. Na fotografiji: Zlatko Horvat.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
 

47' - Figueras pogađa s crte za novih plus dva.

46' - Ali uzvraća i Mamić izvana, to je bio neki čudan udarac koji je srećom ušao... ajmo, ajmooo!!!

45' - Dušebajev pogađa izvana za 17:15.

44' - Pogađa Karačić!!! Marko Mamić je ukrao loptu Španjolcima, sijevnula je kontra i Kara to zabija!

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske. Na fotografiji: Marin Sego.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
 

43' - Šego još jednom brani!!! Ajmoooo!!! Ali Matanović promašuje novi zicer s krila. To su dva promašena zicera pri rezultatu 16:14, moglo bi nam se to obiti o glavu ako nešto ubrzo ne poduzmemo.

42' - Marić ovog puta nije iskoristio zicer sa same crte, pogodio je Vargasa u glavu, i opet dajemo Španjolcima prigodu da odu na tri razlike. Španjolski izbornik Ribera zove time-out.

40' - Izgubili smo loptu u napadu, ali srećom Španjolci ovog puta nisu iskoristili činjenicu da nam je gol prazan. Ni dalje ne odustajemo od igre bez vratara.

39' - Tribinama odzvanja: 'Hrvatska! Hrvatska!', a među publikom je primijećen i Vatreni reprezentativac Ivan Perišić.

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske. Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
 

38' - Kakva bombetina Domagoja Duvnjaka!!! Hrvatski kapetan u bezizlaznoj situaciji pogađa izvana!!!

37' - Šarac je izborio sedmerac! Ići će Zlatko Horvat to izvesti... I zabijaaaaaa!!! Bravo, Zlaja! Jako važan gol... 16:13 za Furiju.

36' - Ovo je sad već ozbiljan problem. Canellas dodaje još jedan gol i Španjolska ima velikih četiri razlike. Červar zove time-out.

36' - I još jednom gubimo loptu u igri bez vratara, a Gomez dodaje treći gol u samo dvije minute. Španjolci vode s tri razlike.

35' - Stepančić pogađa vratnicu, Gomez prihvaća loptu i pogađa prazan gol za vodstvo od dva razlike.

34' - Gomez pogađa iz sedmerca za 13:12.

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske. Na fotografiji: Luka Stepancic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
 

33' - Ma tooo, Stepančiću!!! Luka sjajno pogađa iz teške pozicije!

32' - Gađa Maqueda, ali Šego obranom otvara drugo poluvrijeme!!!

31' - Krenuli smo u drugi dio finala... ajmo, ajmooo!!!

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: reprezentacija.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Izvrsno su Kauboji otvorili finale, perfektno je funkcionirala suradnja Duvnjak-Marić i vrlo brzo otišli su hrvatski rukometaši na tri razlike. Međutim, Španjolci su zatim konsolidirali redove, uzvratili jačom obranom te u samoj završnici prešli u vodstvo. U finalu se vodi žestoka bitka, praktički gol za gol, i u nastavku će prednost ostvariti ona momčad koja bude mentalno jača.

30 - Mandić je zabio iz kontre, to nam je trebalo! Ali odmah uzvraća Entrerrios i na pauzu idemo s jednim pogotkom minusa.

28' - Prelaze Španjolci u vodstvo, strijelac je Canellas. Ne izgleda dobro u ovim trenucima...

27' - Ma ovo nam je trebalo! Šego brani zicer Figuerasu, a zatim je Horvat izborio sedmerac! Ali nije ovog puta Duvnjak uspio zabiti, ovo je je prvi njegov promašaj iz sedmerca na cijelom prvenstvu...

25' - Nešto ne štima, Maqueda zabija tri pogotka od tri pokušaja u roku pet minuta. Serija Španjolaca od 3-0, od 10:7 došli su do 10:10 i Červar zove prvi time-out.

24' - Sada su navijači osjetili da se Španjolska lagano diže, dvoranom odjekuje: 'U boj! U boj! Za narod svoj!'

22' - Loše smo odradili jedan napad, sijevnula je španjolska kontra i Maqueda je opet strijelac.

20' - Pogađa sada Maqueda za smanjenje našeg vodstva.

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske. Na fotografiji: Marino Maric.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
 

19' - Duvnjak ponovno za Marića, a sjajni Marić zabija svoj drugi gol! Imamo tri razlike i Španjolci zovu time-out!

17' - Karaaaaačiiiiiiić! Kara se sjajno snašao i dodao novi gol za 9:7!

16' - Obranio je Ašanin udarac s krila, ali se lopta odbila Aguinagaldeu ravno u ruke koji bez problema pogađa... Sada je 8:7 za naše.

15' - Novih sedam metara za Hrvatsku, ovog puta Mandić je to izborio... i opet pogađa Duvnjaaaaaaak!!! Novih dva razlike za Hrvatsku!

13' - Karačić solo-prodorom probija i zabija!!! Ma takav nam Kara treba danas!

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske. Na fotografiji: Igor Karacic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
 

13' - Međutim, ne daju se Španjolci, Entrerrios zabija za novo izjednačenje.

12' - Bravo, Mandiću!!! Pogodio je s krila za novo vodstvo Hrvatske!

11' - Ne popušta Španjolska, igra se gol za gol, strijelac je Aguinagalde.

10' - I opet suradnja Duvnjak-Marić donosi rezultat, Marić je izborio sedmerac, a Duvnjak je to realizirao!

9' - Prošao je udarac Sarmientu izvana, novo izjednačenje, 4:4.

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske. Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
 

8' - Marić je izborio sedmerac! Duvnjak će na crtu... i ušlo je!!! Duvnjak, majstore!

7' - Izigrali su nas Španjolci i zabili s crte, strijelac je Fernandez.

6' - Ali Goni ekspresno uzvraća za 3:2.

5' - GOOOOL!!! Stepančić pogađa za novih dva razlike!

4' - Sole je s krila zabio prvi španjolski pogodak.

3' - Sjajan početak za naše! Španjolski kapetan Entrerrios probio je našu obranu, ali nije uspio poentirati, no zato je na drugoj strani hrvatski kapetan Domagoj Duvnjak pogodio za 2:0!!!

2' - Ma toooooo!!! Karačić je sjajno pronašao Marića na crti koji pogađa za prvo vodstvo Hrvatske!

1' - Počelo je finale u Stockholmu! Sretno, Kauboji!!!

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Finalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: reprezentacija.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
 

----------------------------------

16.25: Igrači su istrčali na parket Tele2 Arene, sa zvučnika su odjeknuli taktovi Lijepe naše i sve je spremno za povijesno finale! Sudački par čini makedonski dvojac Načevski i Nikolov. Hrvatski navijači pjesmom bodre naše Kauboje s tribina i s nestrpljenjem očekujemo početak ovog antologijskog dvoboja... ajmooooooo!!!

Stockholm, 260120. Tele2 Arena.
Navijaci na utakmici finala Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 

16.20: Navijači su već odavno okupirali prostor ispred stockholmske dvorane i atmosfera je fantastična:

16.15: "Danska je ispala rano, nekoliko dana kasnije umrli su snovi domaćih navijača, Norveška je izbačena u polufinalu i "hrvatska oluja" spasila je finalnu utakmicu Eura u Stockholmu", to su riječi Kristera Bergströma, generalnog direktora Europskog rukometnog prvenstva, koji je nekoliko sati prije finala otvoreno izjavio kako se Hrvatima može zahvaliti na tome što je finale u Stockholmu igran u savršenom ambijentu.

Kapacitet prilagođene nogometne Tele2 Arene iznosi 19.000 gledatelja, u polufinalu ih je bilo 16.573. Bergström je prije finala izjavio i to da će Červarovi igrači, nošeni svojim ludim navijačima, sigurno pobijediti.

16.00I hrvatski kapetan Luka Modrić objavio je emotivni video u kojemu izražava veliku podršku Kaubojima. Na kraju je poručio: "Iznad svih, Hrvatska!"

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Wales - Stadion Gradski vrt, Osijek, Croatia - June 8, 2019 Croatia's Luka Modric celebrates after the match REUTERS/Antonio Bronic - RC1C86495100
REUTERS/Antonio Bronic
 

15.40 Podsjetimo, osim europskog zlata današnji će pobjednik automatski osigurati izravan plasman na Olimpijske igre. Izgube li Kauboji, čeka ih kvalifikacijski turnir u Francuskoj s domaćinima, Portugalom i još jednom reprezentacijom - Egiptom ili Brazilom.

15.30 Vrlo je upitno hoće li danas zaigrati ozlijeđeni Luka Cindrić. Zadnje su upute hrvatske liječničke službe bile da se radi na njegovom oporavku, mogao bi i danas pomoći Kaubojima.

15.20 Sat je vremena do utakmice, u Stockholmu je više od 15 tisuća hrvatskih navijača koji će danas bodriti Kauboje u dvorani.

Stockholm, 260120. Navijaci uoci finalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Predrag Žukina/ Foto: CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.