Španjolska civilna garda upala u postaju katalonske policije

19.10.2017. 17:13:18

Španjolska civilna garda pretražila je u četvrtak policijsku postaju katalonske policije u gradu Lleidi tragajući za snimkama i dokumentima vezanima za referendum o nezavisnosti 1. listopada, tijekom kojeg katalonska policija nije sprečavala stanovnike da glasaju, izvijestio je Visoki sud Katalonije. Civilna garda je ušla sa sudskim nalogom te traži zabilježenu komunikaciju policije u razdoblju od nekoliko sati prije referenduma i nekoliko sati nakon njega. Španjolska vlada, civilna garda i nacionalna policija žalile su se kako se katalonska policija bila oglušila na sudski nalog 1. listopada. Katalonska policija bila je nadležna za sprečavanje održavanja referenduma, a nakon što nije reagirala, španjolska civilna garda i nacionalna policija krenule su plijeniti biračke kutije i zatvarati glasačka mjesta. U toj akciji ozlijeđeno je više stotina osoba koje su mirno tijelima prepriječile ulaze na birališta. U ponedjeljak je izjavu na sudu u Madridu dao šef katalonske policije Josep Lluis Trapero, kojem je oduzeta putovnica. Svakih petnaest dana morat će se javljati na sud dok traje istraga. Pod istragom je i načelnica katalonske policije Carmer Lamela. Civilna garda je u utorak ušla i u prostorije službe za hitne intervencije 112 u gradu Reusu, također istražujući izostanak intervencije katalonske policije. Autonomna policija Katalonije pod upravljanjem je katalonske vlade, koja je organizirala referendum o nezavisnosti protivan španjolskom ustavu. No nakon što je Ustavni sud zabranio referendum, katalonska policija je dobila sudski nalog da onemogući njegovo održavanje. Katalonski policajci su došli na birališta rano ujutro uoči glasovanja, no ostali su promatrati biračka mjesta. “Ne želimo isprovocirati nikakvo nasilje, procijenimo li da ulazak nije odgovarajuća mjera vratiti ćemo se i to prenijeti nadležnima”, rekao je Hini na dam izbora jedan od četvorice policajaca ispred jedne osnovne škole, biračkog mjesta u centru Barcelone. Zagovornici referenduma čitavu su noć proveli u školi a kada se nešto prije 7 sati ujutro pojavila policija, stali su na vrata štiteći ulaz, nakon čega se policija povukla ostavši tijekom dana u blizini birališta. Slična je situacija bila i na drugim mjestima diljem Katalonije. Na referendumu je sudjelovalo 2,3 milijuna stanovnika, od ukupno 5,3 milijuna s pravom glasa, od kojih se 90 posto izjasnilo za uspostavljanje nezavisne republike Katalonije. Španjolska vlada kaže da se referendum nije ni dogodio, jer je protivan španjolskom ustavu. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.