Specijalna postrojba Ministarstva obrane bojna Zrinski osnovana 18.svibnja

18.05.2015. 16:02:01

Osnovana je 18. svibnja 1991. temeljem zapovijedi tadašnjeg zamjenika ministra, a kasnije ministra obrane, Gojka Šuška. 15. lipnja bojna je poslana na svoj prvi teren Vukovar. Smještena u Opatovcu ima zadatak pomoći organizirati vukovarske dragovoljce i pripremiti obranu grada Vukovara. 1. kolovoza skupa s dijelom 1. A brigade učestvuje u oslobađanju Hrvatske Kostajnice nakon čega se na kratko vraća u središnju bazu. 4. rujna kreće u pomoć Gospiću i već slijedećeg dana uz pomoć gospićkih branitelja predvođenim Mirkom Norcem-Kevom zarobljavaju oklopnu kolonu i generala Krstevskog s trideset vojnika koje se pušta kućama. Od ostalih akcija najznačajnija je zauzimanje skladište oružja 'Kaniža' nakon čega počinje zaokret na gospićko-ličkoj bojišnici, oslobađa se predgrađe Gospića, odbijaju se JNA tenkovi iz Banja Luke. Bojna kreće dalje i 28. listopada stiže u Metković u akciju za oslobođenje Slanog tijekom koje brzo i učinkovito zauzima strateško najvažniju uzvisinu - čuku Timor.
Nakon primirja bojna se vraća u bazu na daljnju izobrazbu, a dio pripadnika odlazi ratovati u Bosnu. Uskoro se opet vraća na jug Hrvatske da zaustavi JNA prodor tijekom operacije SUTJESKA 2 te s 1. brigadom učestvuje u protunapadu operaciji TIGAR s ciljem deblokade Dubrovnika tijekom koje zauzima objekt Treskavac (tt.504) nakon čijeg završetka ponovno se vraća u bazu. U tim borbama ranjen je zapovjednik Miljenko Filipović. Novu zadaću bojna 'Zrinski' dobila je za vrijeme operacije MASLENICA, oslobađanje područja od Smokovića do Murvice, sam Smoković, a oslobađa i Škabrnju te doprinosi obrani Novigrada.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.