SPECIJALNI RAT: Mediji izmišljaju istragu protiv Milijana Brkića za ratne zločine

24.03.2015. 20:03:04

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je demantiralo tvrdnje nekih medija u Hrvatskoj kako priprema optužnicu za ratne zločine protiv glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. “Tužiteljstvo BiH ne vodi nikakvu istragu protiv Milijana Brkića. Dakle ta osoba nije pod istragom niti se priprema podizanje optužnice, tako da su ti navodi apsolutno netočni i neistiniti”, stoji u priopćenju koje je objavljeno iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu. Navode kako je Brkić navodno pod istragom za ratne zločine objavio je tjednik “Nacional” u svom najnovijem izdanju, a prenijeli su ih i neki internetski potali. “Nacional” se pozvao na dva neovisna izvora koji su ustvrdili kako se “bliži vrhunac lova Tužiteljstva BiH na glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića” te kako bi se on mogao naći na udaru u sklopu šire akcije Tužiteljstva BiH u kojoj se pokušavaju rasvijetliti zločini počinjeni nad civilima srpske nacionalnosti na području Livna i okolice 1992. godine. Iz Tužiteljstva BiH ističu kako takvi navodi “govore i o neprofesionalizmu pojedinih medija i portala” koji nisu niti kontaktirali Tužiteljstvo BiH. Iz Tužiteljstva BiH također navode kako su zamijetili zlonamjerne tendencije pojedinih medija i portala u vezi sa suradnjom državnih odvjetništava BiH i Hrvatske. “Tim povodom možemo poručiti javnosti da Tužiteljstvo BiH i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) imaju izuzetno dobru i profesionalnu suradnju na temelju potpisanog Protokola o suradnji u kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida”, navodi Tužiteljstvo BiH. Objavljujući navode iz dvaju neimenovanih izvora koji su ustvrdili da se navodno bliži podizanje optužnice protiv glavnog tajnika HDZ-a, “Nacional” je kontaktirao i dvojicu Brkićevih suboraca iz specijalne policije Alfa, koji su zajedno s Brkićem sudjelovali u obrani Livna. Prema njihovim iskazima, cijela obrana Livna pokušava se u dnevno-političke svrhe optužiti za etničko čišćenje, a sam Brkić, kako svjedoče, u to je vrijeme imao relativno nižu funkciju i bio zadužen za ustroj i obuku Vojne policije.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.