SPLITSKI PSIHIJATAR: ‘Ta odluka dugo je sazrijevala u Praljku, detalj sa snimke pokazuje njegovo stanje’

30.11.2017. 18:57:21

O ŠOKANTNOM ČINU O onom što se generalu Praljku događalo ”u glavi” i zašto se odlučio na šokantan potez kojim je šokirao javnost, pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju dr. Ivan Urlić, poznati splitski psihijatar. ”Čini mi se da je kompletna ova priča generala Praljka odvela u očaj i da nije mogao prihvatiti presudu da su oni organizirali nekakvu zločinačku organizaciju koja je radila protiv ljudi. U jednu ruku je general Praljak prihvatio činjenicu da je on unutar mreže odgovornih, ali je apsolutno isključio mogućnost da je on osobno odgovoran za stradavanja ljudi i ljudske patnje” rekao je Urlić. ”Odluka o ovom tužnom činu sazrijevala je u generalu Praljku. Mnogima u Haagu nije jasno da se hrvatski narod u BiH branio i da je bio ugrožen”, odgovorio je na pitanje je li to bio čin koji se smišljao danima, mjesecima ili je počinjen “u trenu”. ”Ovo je poruka i svijetu da pravda i pravo nisu uvijek ista stvar. Osobnog sam mišljenja da se pitanje pravde moralo riješiti na neki kompetitniji način i da je pravda u Haagu ovim činom puno izgubila”, rekao dr. Urlić. Jedan detalj koji se vidi na dramatičnoj snimci iz Haaga vidi se kako se generalu Praljku zatresla ruka prije nego što je popio otrov koji ga je ubio. ”To je pokazatelj u kakvom se stanju general Praljak u tom trenutku nalazio. To je stanje napetosti, tjeskobe i osjećaj žrtvovanosti jer je očito smatrao da su on i njegovi kolege žrtvovani za neke interese koji su skriveni, ali koji će izići na vidjelo kada se otvore arhivi” zaključuje dr. Ivan Urli, piše Slobodna Dalmacija.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.