Spomen žrtava Boričevca na 80. obljetnicu stradanja

25.07.2021. 08:56:00

Spomen žrtava Boričevca na 80. obljetnicu od njihova stradanja održana je u subotu 24. srpnja kada je župnik Župe Rođenja BDM Dino Rupčić je predvodio procesiju od župne crkve do groba posmrtno pokopanih žrtava iz roda Ivezića ponad crkve u kojoj su sudjelovale brojne udruge sa svojim stjegovima.

U grobnici su položeni ostaci 24 ekshumirane žrtve, od kojih je najmlađa Jakov imao samo tri godine a najstarija Boja Ivezić 79 godina. U grobnici se nalaze i četiri neidentificirane žrtve kao i devetoro žrtava koje potražuju obitelji i Uprava za zatočene i nestale RH.

Molitvu kod grobnice Ivezićevih predvodio je župnik Rupčić uz asistenciju sužupnika Udbine popa Ante Luketića. Nakon blagoslova, vijence su položili najbliža rodbina pobijenih Ivezića. Zatim je održana komemoracija kod spomen-obilježja za sve žrtve Boričevca koji je podigla Republika Hrvatska. Uz državne počasti vijenac su položili državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri. Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Ante Beljo tom je prilikom poručio: “Prije 80 godina na ovom mjestu izvršen je genocid nad hrvatskim narodom. Dvije i pol tisuće ljudi su zbrisane a ime Boričevca je bilo zabranjeno i zamijenjeno Novim Selom.“ Uime rodbine prognanih Boričevljana govorila je Marija Bebić iz Malog Lošinja, koja je svima zahvalila što suosjećaju s njihovim patnjama, pohvalivši predsjednika Udruge Ličana Marka Pavelića. Nakon što je komunistička vlast dio puka pobila a dio raselila, Boričevljani su se raselili od Aljaske do Argentine. 

Slijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća od udruga u kojima su mnogi prognanici.

Izvor: HKM

Izvorni autor: Hkm/Foto: ZVONKO RANOGAJEC

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.