Spomenik poginulim Srbima kod Gline?

01.08.2013. 21:53:25

"Pozivamo državni vrh i sve mjerodavne institucije da spriječe dolazak srpskih terorista na najavljeno otkrivanje spomenika poginulim srpskim žrtvama jer se na taj način falsificira istina o Domovinskom ratu", rekao je predsjednik županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Marko Klasan.

Najava da će se uskoro kod Žirovca u općini Dvor u organizaciji Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Novog Sada otkriti spomenik svim poginulim i nestalim Srbima u vojnoj operaciji Oluja, odjeknula je u javnosti i izazvala je ogorčenje među članovima braniteljskih udruga Sisačko-moslavačke županije.

"Pozivamo državni vrh i sve mjerodavne institucije da spriječe dolazak srpskih terorista na najavljeno otkrivanje spomenika poginulim srpskim žrtvama jer se na taj način falsificira istina o Domovinskom ratu", rekao je predsjednik županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Marko Klasan. Kako je rečeno na konferenciji, predsjednik srpske udruge je Željko Vukelić, poznat kao pripadnik 21. diverzanskog odreda Kordunskog korpusa srpske paravojske, koji je kod općinskih vlasti u Dvoru već ishodio dozvolu za postavljanje spomenika.

Zbog toga se u zaključcima Koordinacije traži objava istine o zločinu kod Žirovca, kada je u srpskoj izbjegličkoj koloni u kolovozu 1995. pod gusjenicama srpskih tenkova, kojima je zapovijedao general Mile Novaković, stradao veliki broj izbjeglica. Podizanjem spomenika, smatraju u Koordinaciji, odgovornost za taj veliki zločin nastoji se prebaciti na hrvatske branitelje. U zaključcima je postavljeno i pitanje prava građana druge države da na hrvatskom teritoriju, koji je sada i teritorij Europske unije, postavljaju spomenik, dok se istovremeno hrvatskim državljanima onemogućuje obilazak srpskih logora u kojima su bili zatočeni.

Uz odlučnost da svim zakonom raspoloživim sredstvima brane dignitet Domovinskog rata, članovi braniteljskih udruga najavili su da će se u slučaju "okupljanja srpske terorističke skupine u Žirovcu" i oni okupiti na istom mjestu kako bi se suočenjem s ageresorima na Hrvatsku ustanovilo tko je zločinac. Zaključke Koordinacije potpisali su predsjednici 17 županijskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Bilo kako bilo, Željko Vukelić, koji bi trebao predvoditi organizirani dolazak za deset dana, poznat je po nedavnoj izjavi za srbijanske medije da “kredibilitet imaju samo oni koji su stradali u ratu i na prvoj crti bojišnice“.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.