Spomenik Vukašinu Šoškočaninu u Borovu Selu zaliven bijelom bojom

15.10.2017. 10:28:16

Nepoznate osobe oštetile su spomenik Vukašinu Šoškočaninu, vođi srpskih terorista iz Vukovaru koji je zapovjedao  ubojstvom i masakrom hrvatskih redarstvenika u svibnju 1991. godine. Spomeniku se nalazi samo par stotina metara od spomenika 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, a na njemu piše: “OVDE POČIVA Vukašin Vule – Šoškoćanin. Tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15.5.1991.Komandant obrane Borova sela. Policija zna za taj incident, potvrdio je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović. – Spomenik nije oštećen ni razbijen, nego je zaliven Jupolovom bojom. O događaju smo izvijestili Državno odvjetništvo, koje će kvalificirati radi li se o prekršaju ili kaznenom djelu, a policija radi na otkrivanju počinitelja – kazao  je Džigumović o spomeniku, koji je u međuvremenu očišćen i saniran (pretpostavlja se da je to učinila pojkojnikova obitelj), no gorući problem i dalje postoji. Upravo taj spomenik nalik mauzoleju, posljednje počivalište zapovjedniku pobunjenih Srba kojeg se smatra odgovornim za mučku likvidaciju 12 hrvatskih redarstvenika, osjećaje hrvatskog naroda godinama vrijeđa svojom monumentalnošću i posvetom “narodnom junaku”, praćenu tekstom: “Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje.” Riječ je o najpoznatijem među tridesetak nadgrobnih spomenika u Hrvatskoj pripadnicima agresorske vojske, među njima i sudionicima zvjerskih zločina nad pripadnicima Hrvatske vojske i civilnim stanovništvom. Razasuti su diljem Slavonije, pogotovo u okolici Vukovara, na Kordunu i Banovini. Među njima i onaj na groblju u selu Donji Kukuruzari, spomenik Milanu Zecu, zamjeniku zloglasnog Steve Borojevića zvanog Gadafi, koji na nadgrobnj ploči “pozira” u maskirnoj odori. U selu Donji Hrastovac između Sunje i Hrvatske Kostajnice na jednom od spomenika primijećena je kokarda, a u selu Bruban kod Gline postoji spomenik poginulom krajišniku s natpisom: “Poginuo sam i nije mi žao, za krajinu svoj sam život dao, sad krajina postoji slobodu to je ponos srpskome narodu”. Nadalje, na spomeniku na pravoslavnom groblju Sv. Petar u Hrvatskoj Kostajnici podignutom u čast poginulog Zorana Batnožića nalazi se pogolem, u kamen uklesan portret pokojnika u maskirnoj uniformi, s automatskom puškom i nožem. Također, spomenik koji bode oči stanovnicima Korduna je onaj podignut neprijateljskom vojniku Mili Babiću u Krnjaku kraj Karlovca na kojem piše: “Poginuo od krvnika MUP-a i ustaških gardi, na mostu život dao si mladi, za srpski narod ponosno si pao, otišao večno i ne rek’o zdravo!”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.