Spor oko izbora u Istri

03.06.2021. 11:15:00

Glasački listić za izbor župana Istarske županije na kojemu je zaokružen redni broj 2 ispred imena kandidata SDP-a Danijela Ferića, dok je kraj kandidata IDS-a Borisa Miletića kemijskom olovkom ispisana poruka: "Dosta si vladao" te uvredljiva opaska, treba tretirati kao važeći, piše u četvrtak Jutarnji list.

Mišljenje je to osobe bliske Ustavnom sudu koja ističe da u vezi s tretiranjem glasačkih listića koji nisu ispunjeni tako da je zaokružen redni broj ispred imena kandidata, postoji uhodana ustavnosudska praksa.

A ona kaže da će se svaki glasački listić, neovisno o tome je li ispunjen točno onako kako to zakon propisuje (zaokruživanje rednog broja željenog kandidata) smatrati valjanim ako je popunjen na način da je neupitna volja birača.

U slučaju spomenutog listića, ta je volja neupitna i jasno je da je birač svoj glas dao Feriću. Jedna od zadnjih odluka Ustavnog suda koja se odnosi na pitanje valjanosti glasačkih listića donesena je nakon prvog kruga izbora u Gradu Požegi.

U toj se odluci, među ostalim, navodi kako je Ustavni sud naveo da je nesporno da se radnja “zaokruživanja” rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojega birač glasuje u smislu članka 99. Zakona o lokalnim izborima ne smije tumačiti doslovno sve dok je glasački listić popunjen tako da se na siguran i nedvojben način može utvrditi za kojeg je kandidata glasovao birač.

Dosadašnja izborno-pravna praksa potvrđuje da se i glasački listić na kojem je jasno, uredno i nedvosmisleno označen redni broj, ali u nekom drugom obliku, a ne u obliku pune kružnice, također može smatrati važećim. Glasački listić na kojem postoje različite oznake također se može, pod određenim strogim uvjetima, smatrati važećim, stoji u odluci od 26. svibnja ove godine, donosi Jutarnji list.

Izvor: hr.n1info.com

Izvorni autor: Hina/Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.