SPORA PRAVDA: Srpski zapovjednici mučili i ubili 17 civila i jednog hrvatskog vojnika

15.10.2015. 09:57:10

Policija je dovršila kriminalističku obradu nad trojicom zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad zbog ratnog zločina protiv 17 vicila civila i jednog zarobljenog vojnika tijekom Domovinskog rata u Ličkom Osiku i Širokoj Kuli. PU ličko-senjska navodi da je riječ je o muškarcima u dobi od 67, 51 i 49 godina.

Prvoosumnjičeni 67-godišnjak i drugoosumnjičeni 51-godišnjak su od 21. kolovoza do 21. listopada 1991. godine, kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi, zajednički donosili odluke i izdavali naredbe da se civili i zarobljenici prvo zlostavljaju, a zatim ubijaju. Pripadnici njihovih postrojbi su, prema prijavi, odvodili i zatvarali civile u podrum društvenog doma u Ličkom Osiku.

Bacali u jame

Tamo su ih psihički i fizički zlostavljali. Zatim su ih 13. listopada 1991. godine usmrtili vatrenim oružjem i njihova tijela bacili u jame na području mjesta Ljubovo, nedaleko Ličkog Osika. Trećeosumnjičeni muškarac, kao zapovjednik tzv. Jedinice za posebne namjene, Odjeljenja milicije Teslingrad, nije spriječio zatvaranje, zlostavljanje i ubijanje civilnog stanovništva, što je bio dužan učiniti prema odredbama ratnih i humanitarnih propisa, kao i pravilima međunarodnog prava.

Ubili i jednog vojnika

Osim toga, trojka se sumnjiči da nisu spriječili ubojstvo zarobljenog pripadnika hrvatske vojske neutvrđenog dana od kraja rujna do 13. listopada 1991. godine. Osumnjičeni su počinili kaznena djela na štetu 18 hrvatskih državljana, od čega 17 civilnih osoba i jednog pripadnika hrvatske vojske. Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.