SRAMOTNA NAREDBA U GLINSKOM ZATVORU: 'Skidajte slike Gotovine i Vukovara! U posjet nam dolazi ministar!'

17.09.2014. 12:11:47

"Jednom kolegi naredili su da skine sliku vukovarskog vodotornja koja je na sebi imala natpis 'Vukovar, grad heroj'. Kada je pitao kome to smeta Vukovar, nadređeni mu je odgovorio kako je "Vukovar ionako srpski grad i nema što tražiti u državnim uredima Hrvatske", žali se djelatnik glinskog zatvora. Zatvor u Glini po monogočemu je intrigantan. To je zatvor u kojem je kaznu izdržavao Mirko Norac, u tom zatvoru kao čuvar zaposlen je sin aboliranog srpskog paravojnika, ali ne samo to... Iz vrha zatvorske uprave doznajemo kako je uoči dolaska ministra pravosuđa, Orsata Miljanića, u ovoj kaznionici izvedena jedna neobična akcija: - Zaposlenik sam kaznionice u Glini i sve do nedavno sam bio zadovoljan svojim poslom i okruženjem. Bio sam ponosan što pridonosim državi za koju su se borili naši očevi, a bili su ponosni i moji radni kolege jer smo svi na ovaj ili onaj način bili žrtve rata u kojem su neki od nas izgubili sve. Naročit entuzijazam i ponos osjetili smo u vrijeme oslobođenja naših živućih legendi, generala Gotovine i Markača. Poneseni srećom našu radnu okolinu ukrasili smo posterima naših heroja. I oni su krasili zidove naših prostorija, sve do najave dolaska ministra pravosuđa – kazao je naš izvor iz glinskog zatvora, a onda podijelio s nama ono što ga već neko vrijeme muči: Skidaj sliku Vukovara, to je ionako srpski grad! - Rukovodeći kadar ove ustanove zaključio je kako ovakvim posterima nije mjesto u našim uredima i dobili smo naređenje da ih poskidamo. Jednom kolegi naredili su da skine sliku vukovarskog vodotornja koja je na sebi imala natpis "Vukovar, grad heroj". Kada je pitao kome to smeta Vukovar, nadređeni mu je odgovorio kako je "Vukovar ionako srpski grad i nema što tražiti u državnim uredima Hrvatske". Povrijeđeni zaposlenici glinskog zatvora koji za sebe kažu da su domoljubni upravo zbog teškog stradavanja Banovine u ratu, pretpostavljaju da ova naredba nije stigla iz ureda ministra Miljanića, nego da je to upravo ideja zatvorske uprave. Ovakav scenarij, zapravo, nije čudan obzirom da u njemu, kao što smo to na početku naveli, rade neki ljudi kojima je "oprošteno". Jedan od zatvorskih čuvara u Glini je sin glavnog svjedoka koji je u pokolju na Glinsko novo selo predvodio jezivi "Kamijev odred smrti" kojom je prilikom pobijeno 33 hrvatskih civila. O toj informaciji smo doznali od branitelja s Banovine koji su za naš portal rekli: "Sin čovjeka koji je hladno krvolocima pokazao put do hrvatskog sela, a onda isto tako hladnokrvno to priznao pred kamerama, čuva u zatvoru naše osuđene generale". Za pretpostaviti je da radna atmosfera koja je u glinskom zatvoru do nedavno bila ugodna, sada to više nije jer zajedno rade djeca branitelja i djeca aboliranih srpskih vojnika. Problem je, međutim, što su ovi potonji očigledno na višim funkcijama, pa su onda ovakve reakcije sasvim logične.  
  • Autor: S.Vučković/Dnevno.hr
  • Photo: Screenshoot youtube
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.