Sramotni Protokol temeljem kojeg BiH optužuje hrvatske generale potpisan za vrijeme Milanovićeve Vlade

12.08.2021. 09:45:00

Prije nekoliko dana tužiteljstvo BiH poslalo je zamolnicu Hrvatskoj za preuzimanje kaznenog progona i to za 14 hrvatskih časnika, a među njima su i ratni zapovjednici – Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko. Na popisu su i preminuli – Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović iz Knina i iz Sinja poslao je poruke Bosni i Hercegovini. Rekao je da je riječ o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike. Međutim, upravo u vrijeme dok je Milanović bio predsjednik Vlade RH 2013. godine, tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potpisao je s glavnim tužiteljem Tužiteljstva BiH Goranom Salihovićem ‘Protokol o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida‘.

Upravo je taj sporni Protokol, potpisan između Hrvatske i BiH 3. lipnja 2013. u Sarajevu, omogućio stranim državljanima pristup dokumentima koji se sada koriste protiv hrvatskih generala.

BiH ih – na istom popisu traženih – tereti za dva kaznena djela – ratni zločin protiv civila i povreda zakona i običaja ratovanja. 

Radi jasnoće stvari niže izdvajamo neke ključne točke iz gore potpisanog Protokola. Iz njih je jasno vidljivo da štetu prvenstveno imaju Hrvati u Bosni i Hercegovini, te hrvatski časnici i vojnici koji su temeljem dogovora dviju država ratovali u BiH.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: sudionici)

Točka 1. Na temelju ovog Protokola, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske MOŽE DOSTAVLJATI Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i dokaze o postupcima za kaznena djela ratnih zločina počinjenih na državnom području Republike Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, čiji počinitelji imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine ili dvojno državljanstvo i koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini.

4. Nakon razmatranja početnih podataka i obavijesti, sudionici će sukcesivno DOSTAVLJATI jedni drugima PRESLIKE DOKAZA iz spisa po redoslijedu prioriteta koji usaglase glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske, glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, radi donošenja odluke o poduzimanju kaznenog progona.

7. Nakon razmatranja preslika spisa, podataka i dokumentacije, sudionik će u primjerenom roku pisano obavijestiti drugog sudionika o svojoj odluci o poduzimanju progona te dostaviti zahtjev za dostavljanje dokaza o konkretnom predmetu.

8. Pisana obavijest iz točke 7. ovog Protokola DOSTAVLJA SE GLAVNOM DRŽAVNOM ODVJETNIKU Republike Hrvatske.”

Tim je, dakle sporazumom dopušten uvid u dokumente stranim državljanima i institucijama. Podsjetimo da je na temelju tih dokumenata došlo do uhićenja u Orašju kada su uhićeni bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Deset bivših pripadnika HVO uhićeni su na blagdan Svih Svetih 2016. godine.

Do uhićenja je došlo samo dva dana nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini. Istodobno DORH temeljem Protokola s Tužiteljstvom BiH nije podigao niti jednu kaznenu prijavu protiv nekadašnjih oficira JNA, Bošnjaka i Srba u BiH zbog sudjelovanja u agresiji na RH!

“Gledamo kako iz susjedne države – BiH, dolaze prijedlozi za provođenje istrage i podizanje optužnica protiv kompletnog hrvatskog vojnog vrha iz 1995., odnosno svih onih koji nisu bili u Splitu. To su Stipetić, Agotić, koji su pokojni već godinama. To su Mareković, Miljavac, to je vaš sugrađanin Domazet-Lošo”, kazao je Milanović po završetku 306. sinjske alke.

“Jest, imamo problem! Imamo problem i moramo razgovarati sa svojim susjedima jer hrvatska država u svom totalitetu neće dozvoliti da se 25 godina nakon rata ovakve stvari događaju. Sa susjedima želimo mir, poštovanje, zaključio je Milanović dodavši: “Neka nas jezik i povijest spaja, a ne razdvaja”.

Ipak, cijeli ovaj sramotni razvoj događaja mogao se izbjeći jednostavnim nepotpisivanjem spornoga protokola između Hrvatske i BiH, potpisanog upravo za vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

Popis svih dokumenata i bilateralnih ugovora Hrvatske i BiH pregledajte ovdje.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: dg/Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.