SRAMOTNO Ukrao novac namijenjen gradnji spomenika vukovarskom heroju

02.09.2018. 18:23:56

Kaznena prijava podnijeta je protiv Mije Tavrića za kojeg se sumnja da je potrošio novac prikupljen za gradnju spomenika Josipu Abelu, junaku Domovinskog rata iz Šestanovca. Abel je branio i Vukovar i bio jedna od ikona HOS-a. Borio se na gotovo svim ratištima, a tijekom rata ranjen je čak tri puta. Ovaj heroj preminuo je lani u 57. godini i tada su njegovi suborci i sumještani odlučili podići mu spomenik u rodnom mjestu. Svi se uključili u prikupljanje novca Donacije za gradnju prikupljane su putem računa udruge “Josip Abel – vukovarski heroj”, sa sjedištem u Omišu. No sredstva, oko 63 tisuće kuna, jednostavno su nestala. Podigao ih je dopredsjednik udruge Mijo Tavrić iz Kreševa i potrošio ga u privatne svrhe. Kako javlja Slobodna Dalmacija, Tavrić je susjed pokojnog Abela. Prijava ga tereti za pronevjeru. Policija sumnja da je od 21. listopada 2017. do 10. kolovoza 2018., kao odgovorna osoba udruge, podigao 63.000 kuna s njezina računa, suprotno statutu i namjeni novčanih sredstava, te navedeni iznos iskoristio u privatne svrhe. Suborci tvrde kako su dio novca Tavriću davali i na ruke, pa se sumnja da je pronevjerio i veći iznos od onog što je za sada naveden u kaznenoj prijavi. Spomenik Josipu Abelu trebao je koštati 40 tisuća eura, no na računu u banci ostala je svega 31 kuna. Razlog poslovni problemi i dugovi Tavrić je za Slobodnu Dalmaciju objasnio što se dogodilo. “Upao sam u poslovnu krizu i doslovce nisam imao što jesti. Ja sam građevinski poduzetnik i trenutno mi poslovni partneri duguju više od dva milijuna kuna. Taj novac koji sam uzeo vratit ću, kunem se životom. To sam rekao policiji, to kažem i vama. Nikakav drugi novac mimo računa udruge, o kojem se govori, nikada nisam dobio niti sam ga mogao potrošiti. Ja pokojnog Josipa Abela i dalje poštujem.”/HMS/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.