Srbi napali Crnu Goru jer je na državnoj televiziji pustila pjesmu Marka Perkovića Thompsona

10.05.2020. 09:55:00

Radiotelevizija Crne Gore u jutarnjoj je emisiji gledatelje uvela u novi dan s pjesmom Marka Perkovića Thompsona, koji je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača. Zbog emitiranja te pjesme pobunili su se u Srbiji.

Marko Perković Thompson je inače dragovoljac Domovinskog rata i njegova je pjesma Ćavoglave nastala na ratišu hrabrila Hrvate u najtežim trenucima otpora nadmoćnoj, srpskoj vojsci i JNA. Prosrspke stranke i mediji u Crnoj Gori te srpski mediji za hrvatske branitelje konstanto koriste naziv “ustaše”, osobito za pripadnike HOS-a.

Nakon službene pjesme Crne Gore pušten je spot Marka Perkovića Thompsona za pjesmu “Ne boj se”, koju je u Hrvatskoj u samo 2 tjedna poslušalo gotovo milijun ljudi.

Небојша Бабовић@Brodonacelnik
Prvi muzičar koji je zapjevao za Dan Pobjede na javnom servisu Crne Gore je Thompson! Ima li iko normalan kod vas @MMC_RTCG ?
Ugrađeni videozapis
Prosrpski Demokratski front zatražio je da urednici RTCG-a hitno podnesu ostavku, jer su pustili pjesmu “poznatog ustaškog prvaka Marka Perkovića Thompsona.”. Pobunili su se i mediji u Srbiji koji su Thompsona prozvali fašistom, a Srbija Danas je čak zamjerila puštanje službene himne Crne Gore budući da ju je napisao, po njihovim riječima, ustaški suradnik Sekula Drljević.

Malo koga može čuditi da prosrpski mediji u Crnoj Gori i srpski mediji u Srbiji Thompsona lažno optužuju za ustaštvo – i kao branitelja i kao autora pjesama koje su tijekom rata izražavale prkos i borbenost Hrvata kao i ljubav prema domovini, Bogu i obitelji. Ali, dobro se je zamisliti nad činjenicom da neki hrvatski mediji – kad pišu o Thompsonu – zvuče isto kao i prosrspki, četnički mediji u Srbiji i Crnoj Gori.

RTCG u priopćenju tek kratko ustvrdio da je Thompsonova pjesma emitirana greškom te da tekst nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija te da će istražiti kako je prošlo do propusta.

Krajem 2019. Crna Gora utvrdila crnogorsku naciju i državnost

Podsjetimo, crnogorski predsjednik Milo Đukanović potpisao je krajem 2019. je zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen u Skupštini Crne Gore glasovima vladajuće koalicije i oporbenog SDP-a, a kojemu su se oštro protivile prosrpska oporba i Srpska pravoslavna crkva. Tim je činom utvrđena crnogorska nacija i državnost i potisnut velikosrpski identitet iz crnogorskog nacionalnog bića.

Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine. Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana Srpskoj pravoslavnoj crkvi. SPC u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Inače, nakon osnivanja Kraljevine SHS 1918., CPC je ukinuta, a svu imovinu preuzela je SPC. Sada se u SPC-u i Srbiji bune jer smatraju da bi utjecaj SPC-a bio uškopljen i sužen, dok je s druge strane CPC pokrenula postupak za priznanje autokefalnosti u carigradskoj patrijaršiji.

Crna Gora je tako krenula stopama Ukrajine koja je uspjela dobiti autokefalnost za svoju nacionalnu Crkvu te tako ograničiti utjecaj Ruske pravoslavne crkve. Očekuje se da bi CPC mogla dobiti, odnosno obnoviti crkvenu neovisnost jer je bila priznata od ostalih pravoslavnih Crkava do svog ukidanja.

Također, ostale vjerske zajednice, katolička, židovska i islamska, nemaju ništa protiv zakona te su s državom potpisale i posebne bilateralne sporazume. Budući da SPC to nije učinila, nastoji ga se s njihove strane osporiti te ga proglasiti protuustavnim i antisrpskim.

No, Srbi, tj. četnici su malo zaboravili povijest Domovinskog rata:

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: slika zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.