SRBI NEZADOVOLJNI: Traže zabranu HOS a ne samo premještanje u Novsku

11.09.2017. 17:39:19

– Političke stranke Lista za Rijeku i Demokratski savez Srba u ponedjeljak su, na zajedničkoj konferenciji za novinstvo u Rijeci osudili premještanje spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a iz Jasenovca u Novsku. Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ustvrdio je da ponašanje Vlade RH u ovom slučaju pokazuje da temeljne europske i građanske vrijednosti i prava u Hrvatskoj postaju predmet političke trgovine. Dodao je kako svugdje u svijetu postoje ekstremisti, ali da je u demokratskim sustavima uobičajeno, sukladno prešutnom sporazumu relevantnih političkih snaga, da se oko tih ekstremističkih skupina stvara “sanitarni koridor, da se njima ne razgovara, niti ne računa na njihove glasove”. Po njegovu mišljenju Ministarstvo uprave je “pogrešno protumačilo Ustav u ovom slučaju” jer bi, kako je naveo, ispravno bilo odluke temeljiti na odredbi o kažnjivosti pozivanja ili poticanja na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju. A, kako tvrdi, to se odnosi na javno isticanje pozdrava Za dom spremni! Predsjednik Demokratskog saveza Srba Jovica Radmanović izrazio je žaljenje što su, kaže, u odluci o premještanju ploče sudjelovali i predstavnici nacinalnih manjina kao koalicijski partneri. Posebno se osvrnuo na Milorada Pupovca rekavši, uz ostalo, da Pupovac ne zastupa interese Srba u Hrvatskoj, jer inače ne bi sudjelovao u omalovažavanju Srba u Jasenovcu spomen pločom. Radmanović je ustvrdio i da je Pupovac licemjeran, da dugi niz godina djeluje destruktivno za Srbe u Hrvatskoj. (Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.