Srbi preuzimaju Jadran! Stigla vojska kuhara, spremat će dalmatinska jela

27.03.2019. 11:02:51

U dalmatinske restorane ove je turističke sezone stiglo 15 srpskih kuhara i konobara, koji su već okupirali restorane i konobe uz obalu. Već su za štednjacima, pripremaju brudete i lešade, ribu i šakmpe na grillu, ćevape, leskovački roštilj, razne vješalice i pljeskavice. “Ono što je nama Irska, to je srpskim radnicima Hrvatska, obećana zemlja, mjesto gdje se bolje živi. Pa nisu zato dugo razmišljali kada ih je u gastarbajtersku gažu, za predstojeću sezonu”, rekao je naš vrhunski chef Duje Pisac zaSlobodnu Dalmaciju. Pisac je uočio muke dalmatinskih ugostitelja, svakosezonski deficit vrhunske radne snage, problem toliki da neki od njih u sezoni moraju staviti ključ u bravu. Uputio se stoga u Srbiju i doveo prvu ekipu ljudi. Na upit hoće li gost u tipičnoj dalmatinskoj konobi ovog ljeta dobiti i porciju ekavice kada ga posluži konobar koji je na radnu pečalbu stigao iz unutrašnjosti Srbije, direktno s Kopaonika. Hoće li tako, karikirali su, uz narudžbu za kavu čuti i tipično konobarsko pitanje: “Voleli bi s toplim ili vrućim mlekom”?
“Provokacija, provokacija, ali nema vam ništa od toga. Od ekavice nećete čuti ni “e”. To su vrhunski profesionalci, najbolji u svom poslu, ljudi koji su zanat ispekli na najboljim srpskim ugostiteljskim lokacijama. Oni se znaju ponašati, govore strane jezike. A kod nas će isključivo govoriti književnim hrvatskim. Mislim da će malo tko primijetiti odakle su zapravo došli. Osobno sam ih birao, prošli su rigoroznu audiciju koju sam za njih organizirao u Kraljevu. Tu su jer naši ugostitelji kao ozebli sunce čekaju vrhunsku radnu snagu u kuhinji, za šankom, za stolom” rekao je chef Duje Pisac.
Duje se prije nekoliko mjeseci povezao s kolegom menadžerom koji srpske kuhare i konobare vodi u pečalbu. U unajmljenom hotelu organizirao je dvodnevnu radionicu, gdje je kuhare učio tajnama zanata. A onda napravio i audiciju za one koji će ovo ljeto raditi na dalmatinskoj obali. Javilo mu se 400 kuhara i konobara, od kojih je 300 – kaže nam oduševljeno chef Duje – vrhunski kadar. Od njih je odabrao prvu grupu, onu koja je već kod nas počela s radom. Jedan od prvih radnika iz Srbije pristiglih u konobu sa splitskog područja je i i 44-godišnji beogradski konobar Dragan, kojeg je na ljetnu gažu privukla zajamčena plaća od 900 eura. U poslovni dogovor s poslodavcem ušao je i osigurani su mu stan i hrana. Već je, ispričao je novinarima Slobodne Dalmacije, nekoliko tjedana tu, i oduševljen je primitkom, ispoštovanim dogovorima, vrhunskim uvjetima rada, dobrodošlicom domaćih. Ali i dobrom napojnicom, koja mu u ovih nekoliko dalmatinskih tjedana ukazuje na to kako će od nje moći komotno na pečalbi živjeti. Bez grickanja plaće, koju će čuvati za beogradske zime. “A na što da trošim, dočekao me namješten stan, imam osiguranu hranu, plaća mi je odlična, triput je veća od one koju bih primao u Beogradu. Oduševljen sam svime, prvenstveno poštovanjem dogovora i uvjeta rada. Kako se dogovorismo, tako i ostadosmo. Dalmatinci su odlični gosti, čuju oni kada ih dođem poslužiti da nisam odavde, ali nemamo s tim problema. Pitaju me odakle sam došao. Ja im otvoreno kažem da sam iz Beograda, nemam što lagati i skrivati”, ističe konobar.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.