'Srbi su krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i za genocid'

30.11.2016. 22:06:13

'Srbi su krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i za genocid': Dačić napustio skup zbog kosovskog ministra Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u srijedu da je napustio skup ministara Višegradske skupine (V4) u Varšavi nezazdovoljan što povjerenica za vanjsku politiku i sugurnost EU-a Federica Mogherini i domaćini skupa nisu reagirali na izjave ministra vanjskih poslova Kosova Envera Hoxaja da su Srbi krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i za genocid. "Pošto je svima bilo neprijatno, ja sam reagirao veoma oštro i rekao sam mu da zaista ne dopuštam da neki sa Kosova, koji će biti procesuirani pred Specijalnim sudom zbog zločina prema Srbima i zbog trgovine organima, dijele lekcije Srbiji", objasnio je Dačić razloge zbog kojih je napustio skup u Varšavi. Dačić je naglasio kako je u Varšavi imao "tešku rasparavu sa Hoxajem" koji je reagirao na njegovu primjedbu da se Kosovo ne može predstavljati kao sve ostale države, prenosi Radio-televizija Srbije. Naglasivši da Srbija o tome nije nije promjenila stajališta, Dačić je ocijenio kako je kosovski ministar "reagirao nervozno", vrijeđajući i Srbiju i srpski narod i njega osobno. "Rekao je da je Srbija kriva za sve, da je izazvala sve ratove, da je napala i Hrvatsku i BiH i Kosovo, da smo krivi za genocid i etničko čišćenje te da će Srbija morati priznati Kosovo, a da ja ne trebam sjediti tu na skupu jer sam bio 'drugi u Miloševićevom režimu", rekao je Dačić. Srbijanski šef diplomacije naglašava kako je skup napustio jer visoka predstavnica EU Federika Mogerini i domaćin nisu reagirali na Hoxajeve komentare. "Svima sam zahvalio i rekao: 'Ako možete bez Srbije, samo radite' i napustio skup. Ne pada nam na pamet da slušamo takve tirade od predstavnika Prištine", poručio je Dačić. On je priče da Kosovo ide u EU ocijenio kao "fatamorganu za prištinsku javnost", naglasivši da "europski put Srbije nije isti kao i europski put Kosova". Po Daćićevoj ocjeni, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je potpisalo Kosovo je "SSP za teritorij, a ne za državu". "Taj SSP ne ratificiraju države članice, već samo Europski parlament", rekao je Dačić, komentirajući svoje sudjelovanje na ministarskom skupu V4 u Varšavi. Dačić je govoreći na skupu ranije poručio da će Srbija razmisliti o recipročnom uvođenju protumjera ako EU uvede sustav za evidenciju i naplatu ulaska na teritorij zemalja Europske unije, kao jednu od mjera kontrole migrantske krize. Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je danas da će Dačić u četvrtak 1. prosinca održati konferenciju za novinare, ali teme o kojima će govoriti nisu navedene.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.