SRBI ZVECKAJU ORUŽJEM: Hrvati nemate šanse! Srpska vojska je jača, da zarati mi bi ‘pobedili’

07.08.2015. 23:12:34

Srbi zbog vojnog mimohoda održanog u Zagrebu likuju te tvrde da Hrvatska nema nikakve šanse za pobjedu u eventualnom ratu.

Održavanje vojnog mimohoda te 20. godišnjica Oluje izazvali su netrepeljivost u susjednoj nam Srbiji u čijim se medijima povela zanimljiva analiza vrijedna pažnje. Kao da ponovno žele zveckati oružjem njihov Informer konstatira da kada bi u ovom trenutku došlo do rata između Srbije i Hrvatske, pobjedu odnose Srbi. Jer kako kažu pozivajući se na analize stručnjaka srpska vojska pokazuje da je jača od hrvatske, a Hrvati ni na kopnu ni u zraku bez pomoći NATO-a ne bi imali nikakve šanse za uspjeh.

-Naši “susedi” su nadmoćniji samo u mornarici, ali to nije od velikog značaja pošto Srbija nema izlazak na more.I dok većina analitičara kaže da Srbija ne sme ni da misli o ratu sa Hrvatskom zbog njenog članstva u NATO, postavlja se pitanje šta bi bilo ako bi Srbija na svojoj strani imala Rusiju- tvrde na ovom mediju te uz to prilažu istraživanje koje im ide u prilog jer u istom stoju da su njihovi vojnici tri puta brojniji i opremljeniji kvalitetnijom arteljerijom i aviacijom.

– Konkretni, sasvim pouzdani podaci do kojih smo došli pokazuju da Srbija trenutno ima 36.539, a Hrvatska svega 16.146 vojnika. Takođe, mi u sastavu Vojske Srbije imamo 274 tenkova, dok ih Hrvati imaju svega 78. Naša država ima više i borbenih vozila – 362 u odnosu 102 hrvatska, a dominirali bismo i na nebu: Srbija trenutno ima 80 vojnih aviona, dok Hrvatska raspolaže sa samo 14! Nešto je manja razlika u helikopterima, jer mi u vazduhoplovnim bazama imamo 41 helikopter, dok Hrvati mogu da računaju na 32 letelice.Osim ovih, vojna moć Srbije premašuje Hrvatsku i u mnogim drugim oblastima, iako komšije imaju veći budžet za odbranu, na godišnjem nivou za 82 miliona evra- tvrde nadalje. A njihove tvrdnje potkrijepljuje i vojni analitičar Miroslav Lazanski ističući da je naša tehnika daleko siromašnija od srpske, što se vidjelo na vojnom mimohodu u Zagrebu. -Hrvati gotovo da nemaju moderno oružje. Osim borbenog vozila “patrija” i američkih “hamvija”, veliki deo opreme im je ostao od JNA. Osim toga, u paradu u utorak su uključili čak i Gorsku službu i vatrogasce, pa je ona bila više policijska i istorijska nego vojna- rekao je Lazanski. Da dođe do rata šanse Hrvatske protiv Srbije izuzetno su male, navodi analitičar Dragaš ističući da je problem po njihovu zemlju neizdvajanje dovoljno novca za modernizaciju naoružanjua.

Petar Vojinović, urednik portala “Tango siks”, međutim, tvrdi da Hrvatska ima bolju avijaciju.

– Na vojnoj paradi su pokazali samo mali broj svojih najboljih letelica. U poslednje dve decenije, Hrvati su mnogo ulagali u svoje vazduhoplovne kapacitete. Imaju remontovane “migove 21″, što pokazuje njihov odgovoran odnos prema vojsci. I mi smo pokrenuli nekoliko inicijativa i posle godina zanemarivanja krenuli u ozbiljniji rad na unapređenju vojne tehnike – zaključuje Vojinović Dok u Srbiji Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu prozivajući Hrvatsku kao ustašku državu, a ondašnji ministri obrušavaju se na hrvatske svetinje koje uključuju generala Antu Gotovinu te blaženog Alojzija Stepinca, pljujući istodobno po Oluji jasno je da se neki snovi iz njihovih glava, snovi o velikoj Srbiji i želji za ratom nisu izbrisali. Hrvatske institucije stoga bi morale žešće i odgovornije reagirati, kako bi zaštitili hrvatske nacionalne interese. No, tome do sada nismo imali prilike svjedočiti pa se na žalost nemamo čemu niti nadati.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.